Tuesday, July 21, 2009

Angående vad som skrivs i Aftonbladet

På Aftonbladet skriver alltså att festivalen Hultsfred lägger ner. Nu tror jag dock inte att det är riktigt så dramatiskt utan att Aftonbladet på typiskt kvällstidningsmanér överdriver en smula eller två.
Men skulle det vara så att festivalen går i graven är det så klart en katastrof. Inte minst för orten och kommunen Hultsfred, det är så oerhört mycket som är uppbyggt kring festivalen där och skulle den helt plötsligt försvinna så ja, you do the math. Och en sådan sak som den utbildning jag läser lever ju också i mångt och mycket på Hultsfredsfestivalens goda namn, jag menar en av alla fördelar med utbildningen är ju just närheten till och samarbetet med rockparty och festivalen.
För att inte tala om vilken förlust det vore för festivalkartan, för musiksverige i stort och framförallt för festivalpubliken.
För även om Hultsfred tyvärr har haft jämförelsevis låga publiksiffror dom senaste åren är man en viktig institution i just festivalsverige. Man har en tradition som inte finns någonannanstans.
En tradition som jag personligen tror man borde trycka mer på i sin marknadsföring. Det finns ingen festival i Sverige som är förknippad med lika många legender och myter, ingen lika legendarisk festivalplats. Jag tror att lyckas man förmedla detta på ett bra sätt, att sälja drömmen om festivalen snarare än festivalen, så kommer publiksiffrorna att vända uppåt. Visst ska man fortsätta att även sälja festivalen, det vill säga att markandsföra produkten och artistprogrammet, men jag tror att man skulle tjäna på att i första hand försöka sälja en känsla, en mental bild, drömmen om Hultsfredsfestivalen.

Sen bör det väl även sägas att det på senare år har blivit legitimt att hacka på Hultsfred. Jag upplever att det pratas och skrivs mycket mer negativt om Hultsfred än om andra festivaler. Hultsfred kallas för fjortisfestival, gammal och trött och så vidare.
Mycket av det skulle jag vilja påstå är rent bullshit. Tittar vi på epitetet fjortisfestival skulle jag exempelvis säga att Peace & Love (som blivit allas kelgris dom senaste åren) är mycket mer fjortisfestival än vad Hultsfred är. Nu har jag visserligen aldrig varit på peace & love så jag kan inte säga något säkert, men den bild jag fått från folk som varit där är att det är en väldigt stor andel av deras besökare som är förstagångsfestivalare och tonåringar. Tittar man sedan på Hultsfred så är det förvisso även en stor andel unga besökare här också, men att Hutlsfred skulle vara en värre fjrotisfestival än peace & love ser jag som skitsnack.
Och tittar man sedan på det andra epitetet som Hutlsfred ofta får, gammal och trött, kan man fråga vad sej vad som känns mest trött. Att ha The Killers som headliner 2009 eller att ha Mötley Crüe som headliner 2009?
Är det piggast att ha Babyshambles 2008, när dom har släppt en skiva några månader tidigare, eller att ha dom 2009 när dom inte släppt något på nästan två år?

Som jag sa tror jag inte det är så dramatiskt som Aftonbladet vill få det till. Vi får avvakta och se vad rockparty säger, det är först då vi vet hur framtiden för kära gamla Hultsfredsfestivalen ser ut.
Men är det ändå så som Aftonbladet skriver ska vi alla sörja, ty då är det en legendar och kär vän som lämnar oss.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home