Friday, November 20, 2009

Gå på rätt sida av vägen!

Det låter kanske lite löjligt men en sak som jag stör mej på är människor som går på fel sida av vägen. Inte för att jag är pedantiskt besatt av att regler ska följas eller så utan för att jag tänker att fan vad mycket smidigare det vore om alla gick på rätt sida redan från början, nu får man ju hålla på att kryssa mellan sinnesslöa gångtrafikaner som går på fel sida av vägen. Gick alla rätt så vore det en fröjd att promenera, man skulle inte behöva gör sej omaket att väja, man skulle inte hamna i dom där pinsamma "vem ska gå sidan"-situationerna, cyklister skulle inte ha några problem att ta sej fram. Bara fördelar!
Så som sagt, jag stör mej på människor osm går på fel sida. Jag vet att det kan verka lite löjligt och som världens i-landsprobem (men herregud jag bor ju i ett i-land) men jag ser rent praktiska skäl till varför folk borde se till att gå på rätt sida, människor som går på fel sida saboterar liksom att gångtrafiken flyter fint. Och jag menar, det är ju knappast någon som skulle få för sej att köra bil på fel sida av vägen, det är lite samma grej.

Så hur ska man då gå för att gå rätt? Det varierar faktiskt. Går man på en cykelbana, bilväg eller något annat där fordonstrafik förekommer ska man gå på vänster sida av vägen (detta eftersom fordonstrafiken håller till höger, jag tror ni ser logiken där). Går man däremot på en trottoar eller annan gångväg där det endast förekommer gångtrafik ska man gå på höger sida, riktigt varför vet jag inte riktigt men så är det i alla fall.
Skulle man vara osäker på vilken sida som gäller skulle jag rekomendera att man går på vänster sida av vägen, det brukar liksom funka (och upplevs i allmänhet som mindre fel än om man gör fel åt andra hållet).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home