Tuesday, March 22, 2011

Trist besked

Fick brev från den där överklagandenämnden för studiestöd idag. Dom avslog min överklagan utöver det som CSN redan ändrat. Lite trist så klart, men inte helt oväntat. Dock håller jag fast vid min ståndounkt att jag egentligen har rätt till dom pengarna. Jag klarade allt i tid men något fel på DiVA och/eller skolan seghet med registrering av poäng ledde till att poängen inte registrerades inom den tidsgräns CSN hade satt upp. Det känns ju liksom inte helt rimligt att ja gska bli lidande för det. Men det är som det är och den där nämndens beslut går inte att överklaga (jäkligt rättssäkert och demokratiskt med andra ord) så jag har ju gjort vad jag kan. Det jag skulla kunna gjort annorlunda med överklagan är kanske att jag kunde ha hänvisat till examinator och handledare som hade kunnat styrka att jag faktiskt var godkänd i tid, men det är ju lätt att säga efteråt.
Däremot kan jag tycka att reglerna bör ändras. Naturligtvis inte på så sätt att man får studiemedel om man inte klarat sina poäng men på så sätt att man inte är lika beroende av att skolan ska registrera betyget i tid. Som nu med uppsatsen exempelvis, då var vi i praktiken godkända redan vid seminariet (det var ju den versionen betyget sattes på) men då vi skulle korrigera och komplettera ett par grejer drog det ut lite på tiden innan vi skickade in den slutgiltiga versionen och lägga upp den i DiVA (vilket vi gjorde sista dan inom CSN:s tidsgräns). Dock krånglade DiVA lite vilket gjorde att det dröjde ytterligare ett par veckor innan betyget registrerades. Det är alltså på grund av det som jag inte får pengar jag rimligtvis borde ha rätt till då jag i praktiken var godkänd och hade klarat mina poäng långt innan tiden gick ut. Jag tycker att reglerna gott kunde vara sådana att skolan skickar någon sorts förhandsbesked till CSN om att man kommer klara poängen, CSN noterar det och tar ett beslut om studiemedel. Sedan är det väl inte helt otänkbart att dom kan vänta med att betala ut pengarna tills poängen är registrerade och klara, men det är i mina ögon när man klarat kursen som ska vara avgörande för om man blir beviljad studiemedel eller inte, inte när poäng är registerade då det av olika skäl kan dra ut på tiden. Åtminstone borde det vara så vid skiftet mellan hösttermin och vårtermin då det inte är något uppehåll mellan dom terminerna och därmed extremt lite tid för eventuella kompletteringar och dylikt.
Nåväl, det sista stycket blev lite långt och antagligen inte helt sammanhängande men jag får skylla på att jag är lite för trött och seg för få fram några högklassiga formuleringar för tillfället. Huvudpoängen är hur som helst att reglerna och deras konsekvenser bör ses över. För det är inte rimligt att man ska förlora massa pengar när man egentligen har klarat allt i god tid.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home