Saturday, April 01, 2017

1908-2017

1908 gjorde Gösta Ekman den äldre debut som professionell skådespelare, 1911 gjorde han sin första filmroll. Sedan dess har familjen Ekman haft en framstående plats inom svensk film och teater. Fram tills nu. Det är svårt att inte se Gösta Ekmans bortgång som slutet på en era. Genom egentligen hela den svenska filmhistorien har en Ekman varit en centralpunkt. Gösta den äldre, sonen Hasse och sonsonen Gösta den yngre. Alla tre briljanta och framstående, betydelsefulla såväl i sin samtid som i ett större historiskt perspektiv. I över ett sekel har far, son och sonson tillhört den absoluta eliten inom teater och film i Sverige. Det känns snudd på hisnande att tänka på. Gösta Ekman är död, och med det når även den era som inleddes när Gösta den äldre för första gången klev på scenen sitt slut. Deras arv och samlade gärning kommer leva länge än.

Det ska nu tilläggas att familjen Ekman inte är helt utan representation inom branschen. Även Sanna Ekman tillhör familjen som brorsdotter till Gösta d.y och barnbarn till Hasse, hon har väl dock (ännu) inte gjort riktigt samma avtryck som de båda Göstorna och Hasse. Men visst, ännu lever ätten Ekman vidare i nöjeslivet.


På tal om något helt annat börjar jag bli rätt less på edm-grannen nu. Har varit många högljudda fester där nu ett tag, och ikväll är det nog värre än någonsin. Jag har ingen större lust att lyssna på deras jävla skitmusik mer. Nästan så man saknar den övernitiske Rune som var ordförande och ordningsman här när jag flyttade in.

Annars öppnade jag flaskan med Amarone jag fick när jag hade födelsedagsfest i eftermiddags (alltså jag öppnade flaskan i eftermiddags, födelsedagsfesten var i höstas). Av ingen anledning alls egentligen. Kände mig lite sugen och tyckte att det kunde vara dags helt enkelt. Sjukt gott hur som helst. Satt och smuttade på det och läste och lyssnade på musik och hade det lite allmänt helghärligt sådär.

Och Mora gick upp också. Det var väl skit. Fast det hade det blivit oavsett hur det gick i den där matchserien. Hade jag fått bestämma hade både Mora och Leksand förlorat. Avskyr båda lagen djupt. Dock är det nog bra för allsvenskan som liga att Leksand åkte ur. Det är ändå ett lag som skapar lite mer uppmärksamhet för ligan, och de drar lite extrapublik även till bortamatcherna. Så ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är det bra för BIK att Leksand är tillbaka i allsvenskan. Fast rent sportsligt hade jag velat ha revansch på jävla Mora för finalförlusten. Men men, vi får väl bida vår tid och sedan ta gruvlig hämnd genom att spela bort dem från SHL om ett år.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home