Friday, August 14, 2020

Dra åt helvete Comhem!

När jag slog på tv:n i förmiddags rullade en textremsa i bilden som informerade om att den analoga signalen ska upphöra och att man därför behöver ändra inställning så man tittar på den digitala utsändningen. Visste ärligt talat knappt ens att jag tittade analogt. Jag har bara satt i kabeln i väggen och så har det fungerat. Men aja, det var ju en smal sak att göra. Bara att gå in i en meny och byta från atv till dtv och göra en ny kanalsökning. Inga problem.

Visade sig dock tämligen snart att väldigt mycket blev väldigt mycket sämre med digitalt. Visst, bilden blev nog lite bättre och framförallt verkar det gå att formatet på bilden anpassat till tv:ns proportioner utan att allt ser förvrängt ut. Men jag kan inte ändra vilken "kanal" de olika kanalerna finns på. Jag har exempelvis brukat han Kunskapskanalen som kanal 12. Jag är nöjd med att ha Kunskapskanalen som kanal 12, jag vill ha den som kanal 12. Kan jag ha nu ha den som kanal 12? Nej. Visst kan jag placera den som tolva så att den hamnar där när jag joggar igenom kanalerna, men ska jag använda sifferknapparna på fjärrkontrollen måste jag nu slå in typ 127 (eller 125 eller 123, något åt det hållet). Så galet mycket krångligare. En annan grov försämring är text-tv. Förut om jag varit inne på säg sidan 107 så har jag så att säga stannat där även om jag gått ur text-tv. Oerhört smidigt om man av ett eller annat skäl behöver gå in och ut ur text-tv eller om man mitt i läsningen hör att det händer något man vill se i det pågående programmet och när det inslaget är över fortsätta läsa den aktuella nyheten. Eller som när jag tittar på gamla filmer och ljudet då och då är sådär så att man i vissa scener kan behöva slå på textremsan. Då har man kunnat gå in på 199 och sedan slå av och på texten efter behov. Nu däremot "nollställs" text-tv så fort jag går ur det. Är jag inne på sidan 107, hör att det händer något dramatiskt och slår av text-tv då är jag tillbaka på startsidan när jag bara sekunder senare åter slår på text-tv. En oerhörd försämring. Därtill tar det längre tid att byta kanal. Så nej, fördelarna väger definitivt inte upp nackdelarna.

Den allra störta nackdelen, som är något av en skandal om ni frågar mig, är dock detta: Plötsligt blev jag av med en fjärdedel av mina kanaler. Det visade sig att basutbudet för digital-tv av någon outgrundlig anledning inte är detsamma som när man kör analogt. Så vips är fyra av mina tidigare 16 kanaler borta. Visst, det är inte de kanaler jag tittar mest på (tian, tolvan, Fox och TLC), men det händer att jag ser ett och annat program, och åtminstone tolvan visar ju då och då någon bra film. TLC  har Masterchef Australia, tian visar någon gång ibland NHL-hockey, om matcher från hockeyallsvenskan till äventyrs visas i någon "frikanal" är det i tolvan. Så att helt plötsligt bli av med de här kanalerna på grund av en förändring jag överhuvudtaget inte efterfrågat, alltså jag kokar. En påtvingad förändring som till 99% innebär försämringar. Fuck you comhem, fuck you very much.

Även lite irriterad på att Seinfeld för andra dagen i rad utgick till förmån för någon totalt ointressant, töntig jävla fotbollsmatch. Det är ju dock inte comhems fel. Eller det är det säkert, på något sätt. Avgå alla.


Utöver diverse tv-relaterad ilska och irritation dock en helt okej dag. Lite läsning, en liten stund på balkongen, ett par skedar glass. Gott så.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home