Saturday, November 29, 2008

Ett mycket dåligt förslag

Hörde på radion igår morse att någon statlig utredning föreslagit att det ska införas avgifter för högskolestudier. Det tycker jag är ett mycket dåligt förslag. Inte så mycket för egen del, jag kommer antagligen ha pluggat färdigt rätt långt innan ett sådant beslut eventuellt skulle fattas och om inte annat skulle den avgiften antagligen just inte bli något problem heller, men däremot tycker jag det är en dålig idé eftersom det sannolikt skulle leda till ökad social snedrekrytering till högskolan. Något som i sin tur skulle leda till ökade klyftor i samhället då människor från dom grupper som har det sämst inte skulle ha samma möjlighet till högre utbildning som andra eftersom dom helt enkelt inte skulle ha råd.
Som jag ser det ska inte utbildning vara en klassfråga utan alla ska ha samma möjlighet att studera vidare efter gymnasiet oavsett vilken social bakgrund man har. Precis som att alla ska ha samma rätt till vård ska alla ha samma möjlighet till högskolestudier. Att ha avgiftsfri högskoleutbildning är helt enkelt en fråga om rättvisa.
Man kan också se det ur ett samhällsnyttigt perspektiv, ju fler som har möjlighet till högskolestudier desto fler högutbildade finns i samhället och ju större möjligheter har företagen att hitta kompetent personal.

Så ett mycket dåligt förslag alltså. Nu tror jag i och för sej inte att just det förslaget kommer leda någon annanstans än i papperskorgen men bara att utredningen anser att det är ett bra förslag är en aning skrämmande i mina ögon, det ger uttryck för en världs- och människosyn jag inte alls delar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home