Tuesday, January 19, 2010

Årets P3 Guld

Måste säga att jag tycker årets gala vara lite svagare än förra och förrförra årets galor. Det var inget uppträdande som var så där riktigt grymt och det var inte direkt någon av vinnarna man satt och jublade åt i soffan (även om både Deportees och Fever Rays vinster var både glädjande och välförtjänta). Med det inte sagt att det var fel grejer som vann för det kan man ju inte påstå men det var inget man satt och hetsade upp sej för direkt.
Sen är jag som ni vet av åsikten att folket inte borde få utse vinnare överhuvudtaget, även om just P3 Guld i allmänhet klarar sej från dom värsta avarterna (exempelvis som att EMD vann grammis). Kvällens gala visade väl ganska väl varför, även om jag absolut inte kan klaga över vinnarna så blir det liksom fruktansvärt förutsägbart och en aning tråkigt när folket ska rösta och den nominerade med flest fans vinner, jag menar är Winnerbäck nominerad i en kategori så vet man i princip på förhand att han kommer vinna. Där finns en poäng med en jury, att dom kan se bortom vem som är populärast och har mest fans och så vidare. Så absolut inget ont om vinnarna, men jag fortsätter ändå envist att hävda att makten över vilka som ska vinna bör flyttas ifrån folket.

Dock, även om jag överlag inte kan klaga på vinnarna ska jag faktiskt gnälla lite på två av kategorierna. Årets nykomling och Guldmicken.
Hassle är definitivt inte årets nykomling i mina ögon, jag tycker han i grunden sysslar med mjäkigt radioskval och där hade jag velat se någon annan vinnare (av dom nominerade: Fever Ray). Och där är jag faktiskt ganska överygad om att det blivit en annan vinnare om juryn fått bestämma.
Att Guldmicken går till Winnerbäck tycker jag väl inte heller är helt rätt. All respekt till Winnerbäck men jag tycker han är ganska långt ifrån att vara Sveriges bästa liveartist, och det visar också på det jag nämnde tidigare att det är den som är populärast och inte den som är bäst som vinner när folket får bestämma. Att sen guldmicken beskrivs som det tyngsta och finaste priset på galan tycker jag också talar för att juryn borde få tillbaka makten över utmärkelsen, annars riskerar statusen för priset att urvattnas ganska kraftigt. Jag menar när Hives vann Guldmicken för ungrfär 10 år sedan hade dom ganska nyligen släppt sitt andra album (veni vidi vicious) och var relativt okända och ett sådant band skulle ju inte ha en chans att vinna priset nu när det är folket som röstar fram vinnaren hur jävla bra dom än var live. Och det är just genom att det är den som är bäst som får priset som prisets status upprätthålls. Jag menar om folket fick rösta fram nobelpristagaren i litteratur skulle ju det prisets status sjunka markant.

I övrigt då? Tja, det kändes nästan lite tomt med en P3 Guld-gala utan att Annika medverkade på något sätt, det hade varit intressant att se "vanligt folks" reaktioner på Fever Rays tacktal (eller vad man ska kalla det), Casablanca var rätt kassa, [ingenting] borde ha varit nominerade i årets låt. Och nu har jag säker glömt att nämna något här som jag kom att tänka på under galans gång men då får jag väl återkomma till det i framtiden i så fall.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home