Saturday, September 18, 2010

Ett mycket viktigt val

Imorgon är det val. Ett mycket mycket viktigt val. Det är ett val mellan rödgrönt och mörkblått. Mellan välfärd och skattesänkningar.

På natten efter förra valet skrev jag så här:
”Imorgon kommer vi vakna i ett nytt Sverige, ett kallare Sverige, ett Styrt av en högerregim.En högerregim som, om irakkriget hade startat idag, utan att tveka hade stött USA. En högerregim som utan att tveka gör dom mest utsatta ännu mer utsatta. En högerregim som inte har någon miljöpolitik att prata om. En högerregim som på fullt allvar menar att dom ska kunna ge mer pengar till vård, skola och omsorg och samtidigt minska statens skatteuttag. Som på fullt allvar menar att det skapas fler jobb genom att sänka ersättningen till sjuka och arbetslösa. En sådan politik är inte realistisk.”

Fyra år senare har de flesta av de farhågor jag uttryckte då besannats. Efter fyra år vet vi att alliansen sparkat på de sjuka och arbetslösa, de som har det sämst ställt, de som behöver mest stöd och hjälp från samhället. Vi vet att det har varit fyra förlorade år för miljöpolitiken med sänkta klimatambitioner, vargjakt och beslut om fortsatt kärnkraft. Vi vet att löftet om att inte skära ner i välfärden och trygghetssystemen var falskt. Vi vet att de sänkta ersättningsnivåerna, sjukförsäkringsreglerna och höjda avgifterna till a-kassan ökat klyftorna i samhället. Reinfeldt och hans hejdukar kallar det drivkrafter för att arbeta, som om arbetslösa är arbetslösa för att de är lata, när det i själva verket handlar om att vidga klyftorna. Det har varit fyra förlorade år för Sverige och nu vill de ha mandat för att fortsätta på den inslagna vägen fyra år till. Låt dem inte få det. Vi måste byta regering imorgon.
Det här är inte ett val mellan Sahlin och Reinfeldt, det är inte ett val som handlar om storleken på skattesänkningen för pensionärer eller ens om rut- och rot-avdrag. Det är ett val där solidaritet står mot egoism, rättvisa mot ökade klyftor, anständighet mot cynism. Det är rödgrönt mot mörkblått.

För mig är valet enkelt, vi måste bli av med den högerregering som leder oss rakt in i fördärvet. Rösta rödgrönt!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home