Tuesday, September 22, 2015

Så jävla piss

Bofors - Björklöven 3-6 (0-2, 2-3, 1-1)

Ser framförallt tre huvudanledningar till att det gick som det gick ikväll. För det första att Björklöven fick in 0-2 i precis sista sekunden av första perioden. Ett så kallat psykologiskt viktigt mål. Särskilt som BIK var det spelförande och klart bättre laget i första perioden, men mer eller mindre bjöd Björklöven på båda målen. För det andra hade domaren några riktigt usla minuter i mitten av andra. Tog ett väldigt tveksamt matchstraff på Christian Berglund vilket ledde till att de fick spela med en man mindre på banan i fem minuter (Björklöven gjorde också mål i det PP:t), och dessutom fick klara sig utan en viktig spelare resten av matchen. Sen släppte han en av de mest solklara hög klubbor jag sett, det blåstes för en extremt tveksam BIK-offside när de höll på att komma i två mot en-läge. Under domarens katastrofminuter trillade det också in ett par mål bakåt. Nu spelade inte BIK särskilt bra under större delen av andra, men när Björklöven fick 0-3 och sedan det där långa PP:t fick de naturligtvis en jäkla energi, sådant spelar ju också in. För det tredje var BIK:s försvarsspel emellanåt ganska dåligt. I alla fall tre, kanske fyra, av Björklövens mål berodde på rent slarv och/eller bjudningar från Bofors. Ger man gästerna ett sådant handikapp sätter man sig i en onödigt bökig sits.

Det man får ta med sig är ändå att BIK fortsätter kämpa och inte ger upp när det står 0-5 på tavlan. När de gjorde 3-5 tidigt i tredje kändes det som att de skulle kunna göra en bragdvändning, och det var inte långt ifrån både 4-5 och 5-5 om det bara varit lite mer medstuds (och om inte sista perioden blivit helt sönderblåst, det förtog intensiteten och hackade upp rytmen). Sedan trillade sista målet in i öppen kasse i slutsekunderna, och det är ju inte mycket att göra åt. Så som sagt, vi får ta med oss att det var nära en upphämtning och hämta energi och revanschlusta ur det.

Annars kan man konstatera att om domarna i allsvenskan fick stå över några matcher när de gjort en dålig insats skulle det snart inte finnas någon kvar att döma matcherna. Pinsam nivå på domarna överlag. Det är inte värdigt en serie av hockeyallsvenskans dignitet att inte kunna ha högre standard på domarinsatserna. Det allra minsta de kunde göra är att införa tvådomarsystem, då skulle i alla fall mycket av det som blir fel för att den ensamme huvuddomaren inte hinner med rättas till. Det håller liksom inte att det bestående intrycket av kanske 90% av matcherna är att domaren var kass. Det är inte rättvist varken mot publik, utövare eller domarna själva. Domarstandarden är ett jätteproblem för hockeyallsvenskan, och det borde ligga i allas intresse, inte minst domarnas eget, att göra något åt det.