Saturday, August 05, 2017

Kort festivalrapport

Så, första dagen på Putte i Parken i går. Det var riktigt bra. Gött med lite festival igen. Vädret var helt okej. Blåste lite kallt när vi satte oss för en öl på serveringsområdet, och det kom en ovntad regnskur lagom till att Rebecca & Fiona skulle gå på scen vid midnatt, men annars kunde man verkligen inte klaga. Gillar också att de i år använder scenen inne på Kupolen som en festivalscenerna. Visserligen kan man ifrågasätta om det verkligen är helt rimligt att ha en scen där det är 18-årsgräns, men för oss som är över 18 är det ju nice att kunna ta en öl medan vi ser band. Det jag gillar mest med att de använder Kupolen är dock att det är ganska litet och intimt och man får skön klubbkänsla på spelningarna. Inte ens något kravallstaket vid scenen liksom, utan man kom verkligen nära.
Nåväl, här kommer några korta tankar om det jag såg.

Little Jinder: Riktigt bra. Tyngre, hårdare, synthigare än på skiva, mörkare skulle man kanske rentav kunna säga. Hade dock förtjänat en senare speltid. Att se det här i mörker och med en kvällspeppad publik hade lyft det hela ytterligare en nivå. En senare tid hade nog också inneburit mer folk framför scenen än de tyvärr halvglesa led som letat sig dit i eftermiddagssolen. Little Jinder är ingen uppvärmningsartist, Litte Jinder är en stjärna.

Maia Hirasawa: Fint, intimt och nära. Tror inte jag sett Maia sedan hon spelade på PIP 08, så det var kul att se henne igen. Den svenska versionen av Gothenburg var superfin, och antagligen konsertens höjdpunkt. Bra spelning, skönt avslappnad  atmosfär.

INVSN: Knäckande bra. Kvällens bästa spelning. Citerar min egen spontana kommentar från instagram: "Otroligt bra. Har sett Lyxzén ett antal gånger med både Invasionen och TINC, men det har aldrig varit såhär laddat, intensivt, brinnande. Han kanaliserar sin inre Jarvis Cocker i klädsel och rörelsemönster och kombinerar det med utlevelsen från Refused. Resultatet blir en hänförande smocka. Och ja, Anders Borg är skyldig till betydligt värre saker än att visa kuken. Bäst hittills, 5/5 med mersmak." (kan tilläggas att Borg-kommentaren är en referens till ett av Dennis mellansnack, som på ett ungefär gick ut på att vi inte ska glömma alliansregeringens skitpolitik som sålde ut och förstörde och vred allting så fruktansvärt jävla långt åt höger).
Det var knockande bra. Och emellanåt befriande politiskt och argt över sakernas tillstånd. En sådan där spelning som illustreras bäst av hur Dennis efter en sväng ut på golvet nedanför scenen tar sats och bokstavligt talat slänger sig upp på scenen. En överkörning, sort of.

Rebecca & Fiona: De körde en DJ-spelning, och det var bra. Hade väl dock kanske hoppats på att de skulle köra mer av en konsert och spela sina egna (pop)låtar. Men som DJ-gig var det riktigt bra. Man fattar varför de nått dit de nått om man säger så. Även om man som 80-talist kände sig en smula gammal bland alla fistpumpande 20-åringar.

Till sist: man trodde att man var luttrad, att den här stan inte längre kunde göra en besviken. Men att det var mer publik framför scenen när ett AC/DC-coverband stod där än när Little Jinder spelade... så sjukt pinsamt. Man skäms ju över Karlskoga.

Och så kan man ju inte undgå att förundras av att folk fortfarande klättrar upp på varandras axlar, trots att det varit förbjudet på (svenska) festivaler i typ 20 år. Man tycker att folk borde ha lärt sig det vid det här laget.

Ikväll ska jag se Kristian Antilla, Frej Larsson, Good Harvest och Teddybears DJ-set. Därutöver dricka öl, titta på folk och träffa bekanta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home