Saturday, March 13, 2010

Fel låt vann

Folket har ännu en gång visat sin inkompetens. Det som såg så bra ut efter att jurygrupperna fått dela ut sina poäng förstördes av svenska folkets dåraktiga telefonröstande. Salem borde ha vunnit, han var överlägset bäst ikväll och hans låt är ungefär 30 klasser bättre än någon av dom andra låtarna. Jurygrupperna, och då framförallt dom utländska jurygrupperna, hade fattat det. Salem ledde relativt stort och man började så smått hoppas på att den bästa låten, den låt med sannolikt störst chans i esc faktiskt för en gångs skull skulle lyckas vinna. Men så kliver folket in i handlingen. Det folk som en gång gett EMD en grammis för årets låt, det folk som nominerade A-teens till en rockbjörn för årtusendets grupp, det folk som tycker Lotta Engberg är en klämmig tjej. Då raserades allt.
Anna Bergendahl fick flest telefonröster, megafjanten Eric Saade fick näst flest telefonröster och Salem blev inte bättre än trea i telefonomröstningen. Att Bergendahl fick flest röster var ganska väntat men folket visar här ändå sin inkompetens att rösta fram vinnare. Det är en fruktasnvärt slätstruken dussinballad som inte kommer placera sej topp tio i esc. Dessutom kan jag tänka mej att många röstat på henne för att dom gillade henne i idol. Något som är fruktansvärt idiotiskt med tanke på att ingen utanför Svergie sett svenska idol och därmed har noll relation till fröken Bergendahl. Men det var som sagt ganska väntat och därför orkar jag inte vara särskilt upprörd över det. Det som däremot är riktigt upprörande och ger en lust att deportera stora delar av folket till sibirien är att folket hade den fruktansvärt dåliga smaken att ge fjant-Saade fler röster än Salem. Det är en skandal i klass med Watergate eller tidigare nämnde EMD-grammis. Fruktansvärt upprörande. Sen hade Salem förvisso inte vunnit även om han kommit tvåa i telefonomröstningen men det är inte heller poängen. Bara att finalens största fjant fick så pass många röster tyder på att något är väldigt väldigt fel med svenska folket. Bara att tänka på det gör mej förtvivlad.
Som sagt, Salem borde ha vunnit. Då hade vi haft en hygglig chans i esc, det har vi inte nu. Bergendahls låt är allt för trist för att lyckas bra i Oslo och dessutom kommer den drukna bland alla andra ballader. Det blir väl en placering någonstans i mitten och så börjar det ännu en gång talas om fiasko. I år hade vi dom utländska jurygrupperna som skulle ge en hint om vad som kan gå hem runt om i europa, bland dom vann Salem en överlägsen seger. Lyssnade folket? Nej, folket var allt för upptagna med att rösta på en slätstruken och intetsägande ballad och en kille som tyckte det var fräckt att bli blöt. Inget ont om Anna Bergendahl, all lycka till henne liksom, men hon har en trist låt som inte kommer fungera i esc. Eric Saade däremot, där kan vi säga mycket ont (har fruktansvärt svårt för honom som ni kanske märker) men för att inte bli en sån där näthatare väljer jag nog att avstå. För tillfället åtminstone.

Vad kan man annars säga om finalen då? Tja, Casablanca stod för den svagaste tolkningen hittills sen dom inledde traditionen med en cover på förra årets vinnarlåt. Tyvärr får jag säga för det brukar ofta vara något av en höjdpunkt i programmet. Att Jöback fick så få poäng som han fick tycker jag var lite förvånande, trodde han skulle få rätt mycket mer än han fick även om jag inte trodde att han skulle ha något med toppstriden att göra.
I övrigt har jag inte så mycket att tillägga. Är mest lite besviken på att Salem inte vann (speciellt med tanke på vilket kanonläge han hade efter juryrösterna) och att folket ännu en gång visat upp sin inkompetens och dåliga smak. Låt oss hoppas att svt kommer till insikt och begränsar folkets makt i fortsättningen. Det lär i och för sej inte hända men man kan ju alltid hoppas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home