Thursday, September 24, 2015

Svavelosande svärord

Bofors - Almtuna 3-5 (0-2, 1-1, 2-2)

Alltså, hämtar man upp 0-3 till 3-3, då ska det bara bli poäng. Så är det vara bara. Men så tappades markeringarna och så fick en jävel stå ren i slottet och prickskjuta. Klart som fan att man inte vinner några matcher då.

I övrigt naturligtvis starkt att hämta upp ett tremålsunderläge, men försvarsspelet är vid för många tillfället helt bedrövligt. I alla fall tre av baklängesmålen kom efter taffligt försvarsarbete eller markeringsmissar. Överhuvudtaget påminde matchen en hel del om matchen mot Björklöven. BIK började bra, Almtuna skapade inte mycket, men så går BIK bort sig och mer eller mindre bjuder på ett mål och sen är det kört. Hoppet tändes i sista, men släcktes brutalt av dåliga ingripanden i egen zon.

Vill inte hänga några enskilda spelare, det dåliga försvarsspelet är ett kollektivt problem, men det är ett par stycken som var väldigt bra på försäsongen som inte alls kommit upp i nivå i seriespelet. Visst är det skillnad på försäsong och seriespel, men det är ändå märkligt att det kan skilja så mycket i prestation.

Att det blivit en dålig start på säsongen är dock inte bara tråkigt ur en sportsligt synvinkel (och behöver för den delen inte betyda särskilt mycket i det långa loppet, BIK började dåligt förra säsongen också men var sedan med och bråkade i toppen, och Västerås var en superflopp i början och vann sedan hela serien), utan även publikmässigt. Det var drygt 1600 idag, och det är väldigt dåligt även för att vara mot Almtuna. Det borde egentligen vara 2000 varje match. Men folk här i stan är medgåninga. De där 1600 är på varje match, men ska det bli mer krävs det att laget tar sina poäng. Och en dålig start får lätt återverkningar på publiksiffrorna även senare under säsongen. Så inte minst ur den aspekten behöver de börja vinna snart.

Till sist kan tilläggas att det var en stundtals bedrövlig domarinsats idag igen. Hockeyallsvenskan måste göra något åt nivån på domarna. Det handlar om hela ligans trovärdighet och anseende. De vill vara en professionell liga, men domarinsatserna är många gånger knappt på division 1-nivå. Det ger leder inte direkt till "en bra produkt".
Sedan visst, domarna är säkert lika dåliga åt alla håll, så rent sportsligt sett till vilka som gynnas och missgynnas spelar det ingen roll (även om man som supporter naturligtvis ser sitt eget lag som mer missgynnat än andra). Men likväl förstör det matcherna när de inte kan hitta rimliga bedömningsnivåer, missar solklara grejer, blåser sönder matcher så att spelet tappar fart och rytm, etc. etc. Nivån på domarna måste upp. Hur det sedan ska göras är jag inte rätt man att svara på. Men några spontana förslag som dyker upp i huvudet är mer och/eller bättre utbildning, tvådomarsystem, någon form av utvecklingssamtal mellan domarna och domaransvariga, system för att premiera goda insatser respektive "bestraffa" dåliga insatser, regelbundna utvärderingar från spelare och ledare. Jag vet inte, men något måste göras och det snabbt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home