Thursday, August 27, 2020

Toppen för kulturen, kluvet för idrotten

Personligen har jag som vanligt haft en lugn dag. Fått det gjort som jag tänkt och i övrigt haft det avslappnat och chill. Fick ett infall och såg om ett avsnitt av Mosebacke monarki under kvällen, så nu finns väl risken att jag ett tag framöver kommer droppa referenser till det i diverse sociala sammanhang.


Så kom då äntligen beskedet om att lite större publik tillåts på evenemang. Toppen för kultur- och konsertbranschen. Då kan ju saker och ting börja rulla igen efter att ha stått mer eller mindre helt still. Visst, det gäller bara sittande publik och man måste hålla avstånd så svettiga klubbspelningar eller böljande publikhav är det ju inte tal om, men det kan i alla fall genomföras konserter och föreställningar. Folk kan börja tjäna pengar igen, man kan få gå och titta på livemusik igen. Kanon!

För idrotten, och här tänker jag speciellt på hockeyn och då i synnerhet BIK eftersom det är vad som ligger mig varmast om hjärtat, är dagens besked inte enbart toppen.

Att publikgränsen till sist höjs är såklart positivt, även om jag tycker att de kunde gjort den lite mer flexibel sett till storlek på lokaler och så vidare. I vårt kära Nobelhallen skulle det exempelvis med lätthet gå att ha det dubbla. 500 på sittplats, 500 på ståplats (är det väldigt viktigt att alla ska sitta går det faktiskt att sitta ner där också, och att märka upp platser är ju inget oöverstigligt hinder). Skulle dessutom gå att köra med skilda entréer så att båda "grupperna" hålls avskilda och trängsel vid in- och utgång minskar.

Men men, det är väl ett första steg åtminstone, så får vi hoppas att taket höjs vartefter. Annars är det som någon påpekade på twitter att det blir ju intressant att se hur det löses vilka som faktiskt tilldelas de åtråvärda biljetterna. Att de som köpt säsongskort får förtur känns kanske som det intuitiva svaret, men behöver inte nödvändigtvis vara självklart. Och även om det är så, vad händer då om fler än 500 köpt säsongskort? För lagidrotten är dagens besked ett steg på vägen, men det skapar också nya problem.

Bara en sådan sak som att sponsorer lär kräva att få sitt, då är det i ett slag betydligt färre än 500 biljetter per match att "slåss" om.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home