Monday, May 15, 2023

Härlig seger

Igår förmiddag hörde jag ett märkligt ljud från köket. Ett surrande som fick mig att tro att en fluga kommit in och nu försökte ta sig igenom fönsterrutan. Gick dit för att titta till det och upptäckte att det inte alls var en fluga utan en stor humla. Lätt chockad öppnade jag givetvis fönstret och släppte ut den, men jag kan för mitt liv inte begripa hur den kommit in. Har varken haft fönster eller dörrar öppna, och den var inte där när jag åt frukost max en halvtimme tidigare. Enda alternativen jag kan tänka mig är att den på något vis tagit sig in genom ventilationen eller möjligtvis ventilen som sitter på väggen intill kylskåpet. Nu blir man ju hur som helst lite nojig att samma sak ska hända med en geting. Humlor är ju rätt softa, men getingar bara hemska.

Nåväl, jag fortsatte med min dag och frampå kvällen kom en polare över för att kolla på Eurovision. Vi drack några glas, fällde bitande kommentarer om bidragen (varav vissa nog inte hade lämpat sig att dela på sociala medier) och hade en trevlig kväll. Och så gick Sverige och vann! Även om det inte var någon jätteoväntad seger gjorde det givetvis kvällen ännu bättre. Så himla härligt. Och välförtjänt. Klart bästa låten och bidraget i startfältet. Att det sedan blivit lite liv om att folkets favorit inte vann var väl ganska väntat. Det brukar det ju blir när det sker, och att det nu kanske är lite mer högljutt än tidigare har EBU bara sig själva att skylla för nu när de börjat presentera jury- och tittarrösterna separat. Har inte orkat gå igenom siffrorna för tidigare år men det har med all säkerhet hänt ett antal gånger att juryn fällt avgörandet och att folkets favorit inte vunnit, med skillnaden att färre lagt märke till det då varje lands jury- och tittarröster räknats samman när landets poäng fördelats.

För egen del tycker jag det är bra att makten är delad. Det säger jag inte för att vi tjänade på det den här gången, utan för att jag utan en jury som någonstans vet vad de sysslar med tror att risken är stor att vi i princip enbart skulle få vinnare från kategorin skoj och ploj, och att det i längden skulle göra tävlingen rätt ointressant. Därtill är jag ju en tämligen stark anhängare av tanken att populärt och bra inte är synonymer, och då behövs det en kunnig och påläst jury för att kunna väga upp. Och dessutom, ska man dra åsikten att folket ska få bestämma till sin spets kan man ju ifrågasätta varför varje land ska få dela ut lika många poäng. I så fall borde ju säg Tyskland och Frankrike få mycket större inflytande över resultatet än San Marino eller Moldavien eller Estland eller Belgien eller Sverige, för de är ju mycket större och har fler som röstar. Och vem säger att den som får flest poäng från folket i dagens system nödvändigtvis har fått fler röster? Säg att den som får tyska folkets tolva (Bidrag A) har fått (och här drar jag bara en siffra ur röven) fem miljoner röster, medan ett annat bidrag (Bidrag B) som fått tolvorna från små länder som Litauen, Slovenien, Island och nämnda San Marino och Estland totalt från de länderna fått 400 000 röster (vilket räknat som procent av befolkningen motsvarar samma andel som fem miljoner i Tyskland). Är det då verkligen folkets vilja att Bidrag B får fem gånger så många poäng som Bidrag A? Om det nu är folket som helt ska avgöra vem som vinner, får det inte också konsekvensen att poängen som varje land delar ut fördelas proportionerligt utifrån hur stor befolkning landet har? Min poäng är att det är väldigt lätt att skrika om att tittarrösterna ska avgöra och att det i det här fallet var folkets favorit som förlorade, men utan att titta på siffrorna i detalj (vilket jag vill understryka att jag inte gjort utan jag pratar här rent generellt) kan du inte veta säkert vilket bidrag som de facto varit mest populärt hos tittarna. Teoretiskt skulle Loreen mycket väl ha kunnat få många fler tittarröster än Käärijä, förutsatt att hon var populärare i länder med stor befolkning medan han istället fick tolvor från tittarna i fler länder men med mindre befolkning. I ett sådant scenario infinner sig då åter frågan, var han verkligen den som störst andel av tittarna och de som röstade ville se som vinnare bara för att han så som systemet ser ut med lika många poäng från varje land var den som fick högst poäng från tittarrösterna? Det är enkelt att på ett för vår populistiska samtids typiskt vis kräva att tittarrösterna ska avgöra, men den leder också till frågor som är betydligt knepigare att svara på.

Hur som helst. Blev inte görsent i går, men var ändå rätt trött när jag vaknade imorse. Därefter har en tämligen normal söndag följt. Med det lilla undantaget att jag diskade efter dagens promenad istället för före eftersom jag klev upp en timme senare än vanligt och att det just idag passade bäst att göra så. Veckan som kommer blir späckade med jobb, liksom veckan därpå. att det är helgdag på torsdag och klämdag på fredag ställer i det perspektivet i ärlighetens namn mest till det. I och med att det här jobbet sker mot en fast deadline blir den typen av dagar mer eller mindre förlorade dagar där man just inte kan få något gjort för att det inte går att få tag på folk efter ordning. Det är som det är, men det hade varit skönt att någon gång faktiskt få vara ledig på kristi himmelsfärd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home