Sunday, November 09, 2008

Varför prata högre?

Något jag kom att tänka på igår när jag satt på tåget ner till Kalmar är varför en del människor börjar skrika när dom pratar i telefon. Dom kan sitta och prata i normal samtalston men så fort telefonen ringer höjs volymen rejält. Man kan fråga sej varför det är så och det var alltså just varförfrågan jag funderade över när jag satt där på tåget (efter att ha fått hört något totalt ointressant som jag har glömt exakt vad det var, det var så jag kom att tänka på det hela).
Egentligen kom jag inte fram till något bra svar men jag tänkte att kanske är det någon av er som läser detta (jag tror ni är ungefär fem stycken) som har något bra svar? Har det med människors behov av uppmärksamhet att göra? Är det någon form av självhävdelsebehov, att dom som gör detta måste hävda sej själva genom att fläka ut sina ointressanta liv för ofrivilliga åhörare? Har FRA ett finger med i spelet?
Är det någon som vet eller har en teori om varför en del människor gör så här får ni gärna dela med er av det. Jag kan nämligen inte alls förstå varför en del pratar så otroligt mycket högre i telefon än vad dom gör annars.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

jag måste tyvärr, och pinsamt nog, erkänna att även jag kan göra detta. i alla fall på offentliga platser, och för min egen del så förklarar jag det med att jag tror att jag inte hörs om jag pratar för tyst. speciellt på ett bullrigt tåg eller i en affär. det är skumt, för jag tror nog att man hörs lika bra egentligen. om det är så pass högljutt omkring mig att jag måste hålla för örat jag inte har telefonen vid, höjer jag också rösten. jag tror att man bara inte tänker på det, utan är koncentrerad på samtalet. eller vad tror du?

12:21 AM  
Blogger Nicklas R said...

Om man får hålla för det andra örat för att det är bullrigt runt omkring är det naturligtvis inget konstigt att man pratar högre än normalt, vid sådana tillfällen är det nog till och med ofta nödvändigt.
Och att man inte märker det själv tror jag också, dom fletsa "ovanor" (eller vad man ska kalla det) är ju ganska omedvetna. Dock kan man ju fråga sej vad det är som ligger bakom beteendet, för även om man inte själv märker det/tänker på det finns det ju ofta en anledning till det.

Det som du nämner att man tror/är rädd för att man hörs sämre kan jag köpa. Men frågan är ju då, varför tror man att det hörs sämre i telefonen än om man sitter och pratar med personen i tågsätet mittemot?
(Och jag hoppas du inte känner sej dissad av mina frågeställningar etc, jag tycker bara det är ett genuint intresant fenomen)

1:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

jag känner mig inte dissad utan är tvärtom lika intresserad! ibland när jag har lagt på efter ett samtal så inser jag hur högt jag har pratat och skäms, så även om det sker omedvetet så märker man det ju. om det makes any sense at all? konstigt hur som helst!

anledningen är kanske att man inte riktigt litar på att telefonen ska föra fram ens röst. eller nåt. för det brukar faktiskt inträffa ibland att ljudet blir jättelågt och grumligt. det kanske är något sådant? att man inte riktigt litar på tekniken.

däremot, för min egen sinnesfrids skull, måste jag påpeka att jag inte skriker i mobiltelefonen varje gång jag pratar i den. :D det är ganska sällan faktiskt, men ibland uppstår fenomenet. och jag förstår det lika lite som du.

2:31 PM  
Blogger Nicklas R said...

Jag förstår hur du menar tror jag. Men jag funderar på, kanske att det finns två olika kategorier av "högpratare"? Dels dom som liksom du märker det och kommer på det när samtalet avslutats, och dels dom som inte alls är medvetna om att dom gör det.
Typ som många medelålders "högpratare" verkar ju till synes inte alls notera att dom pratar högt.

Om mottagningen/överföringen är dålig förstår jag att man pratar lite högre än vanligt, det gör nog jag också om det sprakar mycket på linjen fast det sker ju ganska sällan så då kan man ju fråga sej varför vissa pratar högt även när mottagningen/överföringen är kanonbra, för det finns ju vissa som alltid pratar högt i telefonen oavsett tillfälle (vilket för övrigt verkar vara ungefär samma personer som dom som inte ens märker själva att dom pratar högt, kanske finns ett samband där?).

Men att du långt ifrån alltid pratar högt i telefonen förstår jag. Dels har vi ju faktiskt pratat med varandra i telefon ngåra gånger (visserligen oftast under alkoholpåverkan men ändå) och dels tycker åtminstone jag att det framgår ganska tydligt av det du nämnt tidigare.

Men vi får nog nästan läsa in varsin examen i sociologi eller nått och sen skriva en uppsats eller avhandling eller liknande om detta fenomen för att försöka förstå det :)

7:50 PM  

Post a Comment

<< Home