Sunday, March 14, 2010

Lite tankar dagen efter

Så här dagen efter med lite distans till gårdagens final funderar jag på om det kan ha legat Salem Al Fakir lite i fatet att han ledde relativt klart efter att juryrösterna delats ut. Att folk tänkte typ att dom inte behövde ringa och rösta på honom eftersom han ändå ledde.
På tal om telefonrösterna tycker jag för övrigt att dom borde göra om systemet för hur dom poängen fördelas. Som det är nu kan det ju i praktiken skilja en enda röst mellan två bidrag men skillnaden i hur många poäng dom får är ganska stor. Att den som får föest röster dessutom får poäng som motsvarar alla jurygruppernas tolvor känns också lite snett, det ger ju i praktiken folket mer än halva makten över resultatet i och med att alla jurygrupper knappast röstar exakt likadant. Istället skulle jag antingen vilja se ett system där poängen fördelas procentuellt utifrån hur rösterna fördelats, har en låt fått 25% av rösterna ska den få 25% av poängen och så vidare. Eller ett system som påminner om hur jurygrupperna lämnar sina poäng. Alltså någon form av uppdelning, förslagsvis regional, där varje grupp lämnar sina poäng i tur och ordning (och så kunde sms-rösterna få en egen grupp så att fjortistjejernas makt minskar, alla vet ju att fjortistjejer har högst tvivelaktig smak i såna här sammanhang). Eller så reducerar man folkets makt totalt och låter inte telefonrösterna vara värda mer än en enda jurygrupps poäng. En sån förändring skulle jag gilla eftersom jag generellt anser att folket är inkompetent i de här sammanhangen.

För övrigt förstår jag fortfarande inte vad det var folk uppskattade så ofantligt med Anna Bergendahls låt och framträdande. Ju mer jag funderar på det desto mer obegripligt känns det.

Slog mej förresten att det alltså var en 90-talist som vann mello. Vart är världen på väg?
Med tanke på att ingen 80-talist ännu vunnit känns det nästan lite bittert, jag menar alla vet ju att vi 80-talister är en duktigare generation än 90-talisterna (som i skrämmande hög utsträckning verkar tappade bakom vagnar).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home