Saturday, March 08, 2014

Finaltankar

Finaldags i melodifestivalen alltså. Som traditionen bjuder kommer jag dock inte tippa något om finalen utan det blir på sin höjd lite lösa spekulationer och dylikt. Exakt hur den traditionen uppstod kommer jag inte riktigt ihåg, men så är det i alla fall.

På förhand har ju Sanna Nielsen och Ace Wilder seglat upp som huvudfavoriter inför kvällen. Personligen skulle jag definitivt inte ha något emot om Ace Wilder går och vinner. Snarare tvärtom. Tycker det är den klart bästa låten i startfältet, och inte minst den enda som andas ens ett uns modernitet och coolness. Tror också den skulle ha hyfsade chanser i ESC. Som jag var inne på efter delfinalen för några veckor sedan får jag lite känsla av Lena (som vann för Tyskland härom året) av bidraget. En i sammanhanget cool, modern poplåt som skulle funka även utanför tävlingen. Så ja, jag håller en tumme för Ace i kväll.
Sanna Nielsen, den andra huvudfavoriten, skulle jag ha svårare för som vinnare. Skulle väl kanske inte hata det, men jag skulle inte uppskatta det direkt om man säger så. Typisk tråkballad om ni frågar mig, väldigt ointressant och intetsägande i mina öron. Visst, hon sjunger bra, men det är typ allt. Sen tror jag inte att den skulle ha någon större potential i ESC heller. Det känns mer som en typisk, småtråkig ballad, som förvisso kan vara lite fin men som egentligen är rätt anonym och på sin höjd hamnar någonstans i mitten. Så nej, jag hoppas att Sanna Nielsen inte vinner. Vinner hon kommer jag bli missnöjd och tycka att fel låt vann.

Viktigast är hur som helst att inte Yohio eller Paparizou vinner. Att skicka Paparizou till ESC skulle vara djupt genant. Att skicka artister som vunnit för ett annat land för nästan tio år sedan känns ju liksom lite pinsamt. Jag tyckte det var pinsamt nog när vi skickade Carola 2006 och Charlotte Perrelli 2008, och att då skicka Paparizou nu. Nej. Tror dock inte att risken att någon av de två vinner är särskilt stor som tur är. Men helt säker kan man ju dessvärre inte vara.

Så för att sammanfatta: Jag hoppas på Ace Wilder, och tror att hon kan ha en hyfsad chans. Det är det enda av kvällens bidrag som skulle fungera utanför tävlingen, och som inte är akut ointressant/intetsägande. Och så gillar jag att texten på sätt och vis går att tolka som en kampsång för fritidslinjen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home