Monday, August 25, 2014

En bok om Tosse

Läste ut en biografi om Thor Modéen idag (Strålande tider, härliga tider av Ulf Kjellström). Blir alltid så deppig av att läsa de sista kapitlen av biografier. Det slutar ju liksom alltid med att huvudpersonen dör, inte sällan efter att ha haft en period av nergång. Att huvudpersonen dör på slutet hör förvisso till genren. Det är ju så folks liv slutar, och de flesta biografier är ju åtminstone hyfsat kronologiskt skrivna. Men det gör ju onekligen att de sista kapitlen i biografier går i moll. Dessutom är det ju inte sällan karriären (eller livet i stort) är på nedgång de sista åren, och då blir de sista kapitlen så klart ännu mer vemodiga att läsa.

Som helhet var det dock en ganska trevlig biografi. Stundtals blev det mycket en upprabbling av filmer och revyer, vilka som medverkat, skrivit och regisserat, och vad recensenterna tyckte. Hade gärna sett att boken kunnat gå lite djupare in på personen Thor Modéen, men framförallt satt honom och hans verk i relation till tiden. Det hände ju trots allt en hel del i världen och i samhället under 30- och 40-talen (när Tosse var som störst), men det nämns knappt alls. Lite mer kontext hade inte skadat helt enkelt. Då boken gavs ut 1996 och flera som kände och hade arbetat ihop med Thor Modéen vid den tiden fortfarande var i livet kan jag även tycka att författaren gott kunde lagt mer krut på intervjuer. Sickan Carlsson, Annalisa Ericson, Nils Poppe och Stig Järrel som exempel levde alla när boken gavs ut och hade säkert kunnat bidra med både anekdoter och perspektiv på personen Modéen.
Men som helhet en trevlig biografi som sagt. Kul att lära sig mer om en sån hjälte som Thor Modéen. Någon brist på djup och kontext, men allt som allt en god inblick i Tosses liv, karriär och person. Och en hel del anekdoter och dylikt.

Helt klar läsvärd om man gillar Thor Modéen, eller vill lära sig mer om en av svensk films största giganter. Gör man inte det är den kanske inte lika intressant.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home