Saturday, October 07, 2017

Ny förlust

Almtuna - Bofors 5-2 (1-0, 1-2, 3-0)

Att det blev förlust i dag är väl en sak, det brukar det nästan alltid bli borta mot träliga Almtuna. Men fem raka förluster, det är inte godkänt på något sätt.
Jag har tidigare varit inne på att det är för trubbigt framåt, men det som framförallt slår mig när jag tittar på tabellen är att vi släpper in alldeles för många mål. Flest i serien rentav (låt då vara att några lag spelat en match mindre men av dem är det egentligen bara Södertälje som ligger särskilt nära, och de har ändå fyra färre insläppta i skrivande stund). Det är klart anmärkningsvärt med tanke på att vi släppte in klart minst antal mål förra säsongen.
Att släppa in mycket mål behöver inte innebära dåliga resultat i sig. För ett par år sedan hade vi också någon säsong med sådär försvarsspel och många insläppta. Fast då, till skillnad från nu, gjorde vi också väldigt många mål. När vi nu släpper in en hel del mål och kombinerar det med att vi tappat en hel del offensiv produktion jämfört med i fjol, ja det är ju bara att titta på resultaten.

Visst gjorde vi också näst flest mål förra säsongen (bara ett färre än de som gjorde mest), men att den siffran skulle sjunka var ganska väntat med tanke på de spelare vi tappat. Fyra av de elva första i hela seriens poängliga, de stod trots allt för en hel del av produktionen förra säsongen. Att försvarsspelet nu till synes blivit mycket sämre är mer förvånande. Vi har ju trots allt fått behålla de allra flesta av de defensivt inriktade spelarna från förra säsongen, så att det stundtals lysande försvarsspel vi visade i fjol nu plötsligt försämrats så kraftigt är en gåta.
Att försvarsspelet inte riktigt fungerar visar sig också i sifforna för det som brukar kallas för special teams. Förra säsongen var vi bäst i serien i såväl numerärt överläge som underläge. Såhär långt den här säsongen har vi bäst utdelning av alla i pp (goda 27%), men är med marginal klart sämst i numerärt underläge (påtagligt svaga 73,9%).

En annan intressant siffra är att vi inte vunnit en enda tredjeperiod såhär långt. Det skulle kunna tyda på att orken tryter och att spelarna är för dåligt tränade, men det tvivlar jag på. Mer troligt är en kombination av att någon sorts hjärnspöke och tillfälligheter. De har haft ledningen inför sista perioden några gånger nu (inget lag har vunnit fler andraperioder än BIK) och sedan tappat, det är klart att sådant sätter sig i huvudet. Samtidigt är det svårt att inte se alla förlorade sistaperioder som ett tecken på att det saknas matchvinnartyper, den där sorten som verkligen kliver fram och avgör en jämn tillställning eller går och sätter spiken i kistan.

Nu har vi fem raka förluster och även om det är tidigt på säsongen och flera av de förlusterna är efter förläning och/eller straffar kan vi nog slå fast att något behöver göras. Riktigt vad är jag inte rätt man att svara på, men det är ju uppenbarligen något i spelet som inte riktigt fungerar och då måste lagledningen (och laget för den delen) naturligtvis se till att rätta till det. Att ropa efter värvningar vore enkelt, men jag tror inte att det är den lösning som behövs eller vore bäst. Prio ett bör snarare vara att på något sätt hitta tillbaka till det försvarsspel vi hade förra säsongen, och det bör vi kunna göra utan värvningar.
Skulle det däremot fortsätta gå lika tungt när det närmar sig att en fjärdedel av serien blivit spelad, då kan det kanske vara läge att överväga om man behöver värva in något (och då bara förutsatt att ekonomin tillåter det naturligtvis). Men dit är det ännu en bra bit kvar.

Hur som helst känns den här starten på säsongen förjävlig. Det måste trilla in lite segrar snart, annars kan det börja gå precis hur illa som helst.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home