Thursday, August 23, 2018

Inga nya skor

Promenerade iväg till min lokala sportbutik idag för att se om de hade mina skor. Det hade de inte, så jag får väl beställa dem någonstans online istället. Gissningsvis direkt från Adidas, det funkade bra förra gången. Men synd ändå, man föredrar ju alltid att stötta den lokala handeln om det går.

I övrigt en relativt vanlig dag. En del läsning och sådär. Såg utfrågningen av farbror Sjöstedt på tv. Tycker han skötte sig helt okej, även om det kanske fanns ett par svar han kunde formulerat lite annorlunda. Dock kändes ju utfrågarna snudd på imbecilla vid några tillfällen. Inte minst när de formulerade frågan om ägande om produktionsmedlen som att det handlade om ägande överhuvudtaget. Ägande av, eller snarare makt över, produktionsmedlen skiljer sig ju faktiskt ifrån att äga en tröja eller ett hus eller telefon. Den privata äganderätten är viktig av flera skäl, men ägandet/makten över produktionsmedlen bör demokratiseras och i vissa fall socialiseras. Inte nödvändigtvis genom förstatligande, utan i ännu högre grad i form av exempelvis kooperationer eller att de som arbetar i ett företag också äger företaget, eller varför inte gamla hederliga löntagarfonder. Ekonomisk demokrati, för att använda ett begrepp som tyvärr fallit ur samhällsdebatten de senaste decennierna. Och där blev jag visst en smula politisk.
Nå, vad jag ville säga var att det var en rejäl smula ointellektuellt av programledarna att inte vara tydliga med den distinktionen (mellan ägande och ägande av produktionsmedlen). Fast det är klart, intellektualitet och teoretiska/filosofiska resonemang om ideologi är ju inte direkt vad som präglar den politiska debatten idag tyvärr. Den intellektuella nivån på debatten är ju många gånger snarast sorgligt låg.

Och snart är det helg igen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home