Friday, December 07, 2018

Stor dubblering

Angående att jag började se om Sunes jul igår (och har fortsatt titta idag) får jag erkänna att jag inte hade greppat förrän nu att det är Rebecka Liljeberg, Agnes i Fucking Åmål, som spelar Sophie. Det innebär ju att hon spelar stora roller i två av min generations mest centrala produktioner. Sunes jul var vår barndom, Fucking Åmål våra tonår. Båda har i hög grad varit med och format oss.
Man skulle alltså kunna argumentera för att Rebecka Liljeberg är/var en av vår generations mest betydelsefulla skådespelare. Att hon i hög grad bidragit till att forma oss till de vi blivit. En symbol, en ikon för vår generation. Just Sunes jul och Fucking Åmål, jag vågar lova att väldigt många i min generation går runt och droppar såväl citat ur dem båda utan att riktigt tänka på det som medvetna referenser till dem. Så stort inflytande har de haft, så mycket har präglat oss. Så gott som alla har någon gång citerat "Kanske.. en... hund" eller längt ur sig "Fucking jävla kuk-Åmål" eller "Jag vill knaaarka", väldigt få av oss kan nog läsa Viktor Rydbergs Tomten eller vika en pappershatt utan att tänka på pappa Rudolf. Att då ha varit med i bägge, det är stort.


I eftermiddags var jag annars uppe hos farmor en sväng. Hon ville gratulera för att jag hade namnsdag igår. Lite fika och sådär, det var väl trevligt.
På spåret under kvällen. 39 poäng. Det får man vara nöjd med, även om jag såklart grämer mig över att så precis ha missat 40. Hade bara inte den där sista musikfrågan varit så överjävligt omöjlig så. Men men, vann ju hur som helst tämligen komfortabelt över båda lagen och det är trots allt huvudsaken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home