Thursday, September 12, 2019

Sista träningsmatchen

Bofors - Södertälje 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)

Så var försäsongen till ända. Sista träningsmatchen bjöd på rätt blandade intryck. BIK var klart bättre till en början och borde ha avgjort efter två perioder, men de hade problem med målskyttet. Sedan fick SSK in en kvittering med en man mindre på isen i slutminuten av andra (efter BIK-slarv vid uppspel) och fick väl vad som brukar kallas momentum in i tredje. Ett lätt turligt mål, en BIK-kvittering, en billig utvisning på en BIK:are med knappt fyra minuter kvar och det PP:t lyckades Södertälje såklart utnyttja. BIK plockade målvakten men åkte ungefär samtidigt på en till rätt billig utvisning, och då gick det såklart som det gick. Men förlusten ska inte skyllas på det, utan på ineffektiviteten i de två första perioderna. BIK borde som sagt ha avgjort matchen där.

På den positiva sidan tycker jag försvarsspelet var betydligt bättre ikväll än vid den förra träningsmatchen jag såg. Visst, tre insläppta på 20 skott ser inte skitsnyggt ut men då kom ett på friläge efter slarv och ett var ett skott i krysset i PP. Att inte släppa mer än 20 skott är dock bra, och som sagt såg försvarsspelet som helhet bättre ut. Det som oroar är naturligtvis oförmågan att få pucken i nät. Det verkar när man tittar på träningsmatchandet som helhet också vara ett problem som varit hyfsat genomgående under träningsmatcherna, med Örebromatchen och SSK borta som undantag. Även när man haft spelövertag har man inte riktigt kunnat omsätta det i mål och det har blivit jämna matcher trots att man enligt rapporterna varit bättre än motståndaren. Det oroar inför seriestarten, särskilt som det ju är offensiven som på förhand framstått som styrkan i lagbygget. Där får vi hoppas att de hunnit ställa in siktet när seriespelet kör igång om drygt en vecka.
Annars är det väl backsidan som känts som lite av ett frågetecken på pappret. Tycker vi saknar en toppback och är inte helt övertygad om det briljanta i att göra oss av med nästan alla våra defensivt specialiserade backar. Där blir det upp till bevis under säsongen, och jag hoppas verkligen att det faller väl ut.

Vad ska man tro om säsongen då? Tja, när sista slutsignalen ljöd i våras sa jag bestämt att BIK skulle sluta topp två den här säsongen. Sedan försvann fler spelare än vad jag trott och hoppats, särskilt på backsidan, plus att Oskarshamn helt fittigt stal Franzén relativt sent, och jag har väl fått tänka om en del. Om verkligen allt fallet på plats kan det såklart bli topp två ändå, se bara på IKO i fjol, men en mer sansad gissning är väl att om vi får ihop det och gör en bra säsong så ska vi nog kunna vara bland de 4-5 bästa i alla fall. Sedan är det som bekant en jämn serie så blir det en dålig start, några skador och ett PP som hackar kan vi lika gärna missa slutspelsserien. Större är inte marginalerna.
BIK har inte gjort någon lysande försäsong, men inte heller en dålig sådan. Stundtals har det varit riktigt bra, stundtals inte så bra. Näst intill omöjligt att dra några slutsatser från. Det blir spännande att se var vi står när allvaret börjar. Det är egentligen först då vi behöver vara bra, och i slutet av säsongen vi ska vara som bäst. Den här tiden på året, just innan seriestart, är alltid en blandning av förväntan, hopp, osäkerhet, oro och förhoppningar. När vi ser tillbaka på säsongen till våren hoppas jag vi kan säga att förhoppningarna infriades och skingrade oron.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home