Monday, September 10, 2018

Osorterade valtankar

Så vad ska man säga? Valresultatet som helhet blev väl såhär inledningsvis mest ett stort ingenting? Dock verkar vi ju åtminstone tillfälligtvis ha undvikit det värsta infernot. Alltid något antar jag. Återstår ju dock att se om vi lyckas undvika det helt och hållet eller hur saker och ting utvecklar sig framöver.

I övrigt är det väl ganska kluvna känslor inför många av partiernas siffror. Det är såklart glädjande att Vänsterpartiet gjorde ett bra val, även om jag hade trott och hoppats att det skulle gå ännu lite bättre. Trodde nog rentav på att 10%-vallen skulle brytas. Men det blev en ökning, och det är ju ett steg i rätt riktning.
Synd, om än inte jätteförvånande, att det gick så pass dåligt för MP. I min värld borde både V och MP ligga runt 10% som standardnivå, och kanske uppemot 15-20 vid bra val. Men en lättnad hur som helst att de klarade sig kvar till sist. Vi behöver ha MP i riksdagen.

Att SD fick så stort stöd suger getpung, men samtidigt är det positivt att stödet inte blev större än det blev. Det verkade ju ett tag som att de skulle få ett betydligt högre valresultat. Men att de verkar ha tappat precis i spurten inför valet tycker jag ändå tyder på att de tappar när de tvingas prata om annat än sitt favoritämne. Vi får hoppas att de andra partierna drar samma slutsats och faktiskt fortsätter pressa Jimmie med anhang om frågor där de uppenbarligen inte har några svar.
KD:s resultat är frustrerande. Hade det inte varit för de jävla stödrösterna hade de varit ur riksdagen för längesedan.
Bra att Moderaterna och den fullkomligt hemske Kristersson backar, men synd att de inte backade ännu mer.

I övrigt kan väl sägas att jag är hjärtligt trött på liberaler som försöker påskina att V är någon form av extremt ytterkantsparti i partiet med SD. Det är ju så uppenbart bullshit, och de kan ju knappast ens tro på det själva. Blir ursinnig av sådana uttalanden.

Hur som helst, vad som händer framöver lär nog ingen veta exakt för tillfället. Det mesta kan nog fortfarande hända, och även om vi för tillfället verkar ha undvikit det allra värsta infernot är det alldeles för tidigt att pusta ut och ropa hej. Det kommer fortsätta vara en rysare tills allt är på plats, och i värsta fall även efter det. Jag vågar inte ens gissa. Mardrömmen är ju dock att det ska landa i tokhögeralternativet M+KD+SD. Då hade infernot sannerligen varit här.
Dock beter sig ju Kristersson och övriga i alliansen rätt barnsligt just nu.


Vänder vi blickarna mot kommunvalet är läget inte jättemycket klarare än i riksdagen. Anmärkningsvärt är att S, som styrt här sedan urminnes tider i stort sett, tappar rejält och för cirka första gången någonsin inte är största parti i kommunen. Den omtalade Kemab-affären verkar ha kostat en del om man säger så, plus att det ska erkännas att de lokala moderaterna har varit betydligt mer synliga och aktiva i kampanjen inför kommunvalet. Ta bara en sådan sak som att de köpt i stort sett alla reklamspottar på jumbotronen under BIK:s träningsmatcher.
Hur som helst. Nuvarande styre (S+V+L) är någon eller ett par, tre procenteneheter (har inte de exakta siffrorna i huvudet) större än alliansen (som här i stan utgörs av M+C+KD), men saknar majoritet. Mycket kommer nog hänga på hur MP agerar, även om inte heller de kommer kunna ge någon av sidorna majoritet. Så ja, det kan bli rörigt och som sagt inte helt olikt hur de ser ut i riksdagen även om partierna är något annorlunda grupperade. Min spontana gissning är nog att nuvarande majoritet plus MP fortsätter styra och när så krävs gör upp över blockgränsen för att på så sätt runda SD. Lite knöligt, men jag ser inte riktigt något rimligare alternativ om man inte vill ge SD inflytande.


För övrigt är det en stor skandal att Sören Holmberg inte var med mer i valvakan. Sören Holmberg ÄR ju valvaka, han är Mr. Valvaka. Mycket uselt av SVT att inte ha med honom mer. Alldeles för lite Sören i årets valvaka.

PS. Ber om ursäkt om det här blev lite fragmentiserat och rörigt, men är jättetrött och behöver gå och lägga mig.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home