Tuesday, March 11, 2014

Helvetesskit!

Karlskrona - Bofors 5-1 (1-0, 2-1, 2-0)

Jäkligt surt. Kan väl dock konstateras att Bofors målvakt(er) inte hade någon stor kväll. Fem insläppta på 17 skott (fyra insläppta på tolv innan det blev målvaktsbyte i tredje) är rent ut sagt skitdåligt. Visst, jag vet inte hur målen sett ut eller vad de kommit i för lägen eller så. Men de siffrorna är oavsett väldigt långt ifrån godkänt. Får hoppas att vem som än står på torsdag studsar tillbaka och agerar vägg sista två matcherna.

Nåväl, även om resultatet idag är tungt och gör att det känns rätt mörkt och tungt finns fortfarande en chans. Blir det vinst i de två matcher som återstår (Rögle borta på torsdag, Karlskrona hemma på lördag) kan det gå vägen. Visserligen kommer det i så fall antagligen att krävas att Mora slår Rögle i sisa omgången (Rögle har nämligen ganska mycket bättre målskillnad än BIK), vilket väl ärligt talat känns lite som ett långskott i och med att Mora redan är borta från chansen att ta en kvalserieplats. Men ändå, chansen finns. Och vi vet ju hur det gick för Bofors när vi "bara" skulle möta ett avsågat Oskarshamn i sista omgången.
Men det kräver, som sagt att det blir två vinster nu i de två sista matcherna. Och det är ju svårt nog det.

Att det skulle bli förlust idag var väl dock ingen jättechock. Dels hade Karlskrona en jättefördel av att ha spelat hemma igår. Spelar man två dagar i rad säger det sig lite självt att man är fräschare i benen i den andra matchen om man sluppit kliva upp jättetidigt på morgonen och sen åka buss i 6-8 timmar. Där tycker jag faktiskt att det är jäkligt dåligt av de som planerat spelschemat. Där hade de gott kunna lagt det så att alla lag hade en hemmamatch och en bortamatch när de spelar två dagar i rad. Eller ännu hellre lagt schemat så att det blev riktigt äkta back to back och att samma två lag möts två dagar i rad. Det hade helt klart varit det mest rättvisa ur sportslig synpunkt. För i det här läget gynnades ju Karlskrona något oerhört av spelschemat. Samtidigt blir det också lite skevt att Bofors ska "drabbas" av en sådan nackdel med tanke på att de placerade sig bäst i grundserien. Det borde ju knappast vara skäl för en "bestraffning".
Dels var förlusten inte heller förvånande med tanke på hela soppan kring Wessners avstängning och Moras jävla idiotagerande kring det. För er som inte hängt med är hela grejen i korthet att Wessner delade ut en huvudtackling under bortamatchen mot Mora i lördags. Han fick matchstraff för det, antagligen rätt dömt då det är straffet för tacklingar mot huvudet. När domarteamet efter matchen tittade på situationen igen kom de fram till att det räckte med matchstraffet för den matchen, att det inte skulle bedömas som match penalty (=automatisk avstängning), och att det inte skulle anmälas till disciplinnämnden för vidare granskning. Så långt allt väl. Då kliver dårarna i Mora in i handlingen och lämnar in en egen anmälan till disciplinnämnden. Något som går helt emot den tysta överenskommelse klubbarna emellan om att inte anmälan varandra. Hur som helst fick det hela till resultat att det idag på dagen kom besked om att Wessner stängs av resten av play off. Klart som tusan att det blir ett energiläckage. Dels genom det sena beskedet, dels genom upprördheten över Moras (osportsliga) agerande.

Missförstå mig inte nu, regelbrott ska naturligtvis bestraffas. Men, när domarna kommer fram till att inte ta en händelse vidare till disciplinnämnden finns ingen som helst anledning för någon av de berörda klubbarna att anmäla händelsen dit. Ska jag vara riktigt ärlig förstår jag inte ens varför möjligheten finns. Har domarna granskat en händelse i efterhand och kommit fram till att det inte ska gå vidare till nämnden är det i mina ögon det som ska gälla. Allt annat är bara att undergräva domarteamets auktoritet. Och börjar klubbarna anmäla varandra kan det i förlängningen leda till att det skickas in massor av anmälning om både det ena och det andra, och skapar massa onödig osämja och konflikter mellan klubbarna. Därav att Moras beteende är löjligt, osportsligt och jävligt fult.

Sen kan jag, med brasklappen att jag inte sett tacklingen i fråga, tycka att disciplinnämndens dom är väl hård. Särskilt när de börjar ta med en avstängning Wessner haft för abuse (aka sagt något taskigt till domarna) tidigare under säsongen. Att ta med tidigare avstängningar i en dom är helt ok, men då bör det vara avstängningar för något som åtminstone avlägset påminner om den händelse spelaren i fråga blir avstängd för nu. Annars blir det lite som att man får ett hårdare straff för misshandel för att man någon gång åkt dit för fortkörning.
Fast att disciplinnämnden är ett skämt visste man ju i och för sig sen förut. Avgå!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home