Wednesday, October 25, 2017

Något måste hända

Bofors - Västervik 1-4 (0-1, 0-2, 1-1)

Dåligt. Eller, helt okej tills Västervik får in sitt första (slump)mål, och sista perioden jagar ändå BIK bra så där finns något att bygga vidare på. Men som helhet, inte bra. Det måste till en uppryckning.

Nu har vi kommit så pass långt in i säsongen att vi nog kan konstatera att BIK inte riktigt lyckats med nyförvärven så som de brukar i år. I alla fall inte de som värvades in som någon form av spets. Parkkonen och Suvanto värvades som producerande backar, men vidare poängproduktion har det inte blivit. 1+4 på Parkkonen och en ynka assist för Suvanto. Där hade man förväntat sig mer. Den sistnämnde upplever jag också att han tappar mycket puckar och rent allmänt känns som att han inte är riktigt redo för nivån. Men kanske kan han växa in i det med tiden. Likaså Hayes, som vräkte in poäng i fjol och som man sett till hans tidigare karriär borde kunna förvänta sig/hoppas kring 30-35 poäng ifrån. Han har varit rätt osynlig hittills. Visst, han jobbar hårt och river och sliter, men han lyckas inte omsätta det i poäng. Fem poäng (3+2) har det blivit hittills, och det kan inte sägas vara godkänt. Även Thorell har i någon mån varit en besvikelse såhär långt. Nu förväntade inte jag mig att han skulle vräka in poäng, han har egentligen bara haft en riktigt producerande säsong i Sverige (och då spelade han ofta i en kedja med två spelare som själva gjorde väldigt mycket poäng så han fick en hel del "gratispoäng"), så att som vissa tro att han skulle gå in och bli någon sorts poängkung vore naivt. Men nog hade man räknat med mer än en assist såhär långt.
Lägg därtill att många av de spelare som är kvar sedan tidigare och som man hoppades skulle ta ett par steg framåt tills i år inte riktigt gjort det. Då finns inte riktigt den där spetsen och produktionen som egentligen skulle behövas. Någonstans säger det ändå något att 17-årige Lilja, som visserligen är en jättetalang, är den som imponerat mest såhär långt.

Sedan så visst, BIK har haft väldigt många skador och det spelar naturligtvis in i hur laget presterar och hur spelet ser ut. Tror dessutom att de som står på skadelistan är sådana som skulle kunna gå in och göra skillnad. Brissle såg riktigt het ut på försäsongen. Bernhardt känns som en sådan där BIK-värvning som kan explodera bara han kommer in i det, under de få matcher han spelat tycker jag mig också ha sett klart lovande tendenser. Lindström vet vi sedan i fjol att han är en grymt nyttig spelare. Så lyckas vi korta skadelistan kan mycket hända, men just nu ser det inte särskilt bra ut där nere på isen.

Kanske borde lagledningen varit mindre försiktiga och spenderat lite mer pengar på spets i somras. Ekonomin är självklart superviktig och spets kostar, men samtidigt blir en sportsligt misslyckad säsong ännu dyrare. Dels genom lägre publiksiffror, men också genom minskat intresse överlag. Framgång föder intresse, och ska BIK klara sitt budgeterade publiksnitt (och, för den delen, inte riskera att tappa sponsorer till kommande säsonger) behöver de finnas med i playoff-racet, eller ännu hellre ligga hyfsat stadigt på övre halvan.

Av ungefär samma skäl skulle jag säga att klubben skulle behöva agera, och det snart. Värva om det finns något passande. Förvisso blir det sannolikt ganska dyrt, men antagligen billigare än vad det skulle kosta att bli ett bottenlag. Eller varför inte slå en signa till Karlskrona och höra sig för att låna in Calle Persson som inte riktigt fått igång produktionen i SHL. Tror att det hade varit en bra lösning för alla parter att ge honom några matcher i BIK. Låta honom få några matcher med en stor roll för att komma igång och få med sig lite självförtroende. Även om han sannolikt inte är i kanonform så är det ändå en spelare som BIK känner och vet var man har (och som i sin tur kan BIK), och det skulle mycket väl kunna ge laget en vitamininjektion bara att det händer något.
Jag vet inte, men känslan är att det måste hända något. Exakt vad kan jag inte svara på, men något. För som det ser ut just nu fungerar uppenbarligen inte, och ska något göras behöver det göras innan det är försent.

Nu är ett par av de skadade spelarna på väg tillbaka, men frågan är om det räcker.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home