Sunday, June 24, 2018

Champagneafton med mera

Hade champagne, chansons et chocolat-afton idag. Det var nice.

I brist på annat tittade jag på fotboll under kvällen. Det var ju en besvikelse. Eller, inför matchen så var väl utgångspunkten att alla förluster mindre än 3-0 vore en framgång, men sett till hur matchen utvecklade sig blev det en besvikelse ändå. Att förlora i de absoluta slutsekunderna efter att ha kämpat heroiskt i 95 minuter (eller 97 om vi räknar i tilläggstiden i första halvlek), det är så grymt. På flera sätt så fruktansvärt orättvist. Utifrån ett tyskt perspektiv antagligen rättvist, de hade ju trots allt det mesta av spelet. Men ur vårt perspektiv så fruktansvärt. Och så jävla typiskt fotboll att de så kallade topplagen nästan alltid får in ett mål precis i slutet.
Durmaz? Nej, han hade ingen bra kväll. Vad var det, två farliga bolltapp och orsakade två livsfarliga frisparkar varav den andra avgjorde matchen? Jag är själv benägen att tycka att det var lite Salo i Salt Lake City över insatsen. Men att han därför ska få hat och hot? Skärp er! Lär er skilja på sak och person. Kritisera insatsen, men stötta personen. Ge honom inte hat, ge honom en klapp på axeln och en uppmuntran att kämpa på. Alla kan göra misstag eller ha en dålig dag, och det är oftast då man behöver få höra att någon tror på en.
Ska vi dissa någon är det snarare den domare som tyckte att fem minuter var rimligt mycket övertid. Man kan undra var han hittade de minuterna. Och man kan framförallt undra varför fotbollen så hårdnackat vägrar inför effektiv speltid. Kan ändå inte vara skitsvårt att stoppa klockan mellan avblåsning tills dess att spelet sparkas igång. Åtminstone inte vid byten, mål, skador och liknande som är det som i huvudsak orsakar övertid. Går det att stanna klockan mellan avblåsning och tekning i hockey borde det gå att stanna den mellan avblåsning och frispark/inkast/inspark/hörna i fotboll. Då skulle man ju som en extra bonus också få bort mycket av det tröttsamma maskandet i slutet av matcher, för det skulle i princip inte finnas något att vinna på det. Jag kan inte alls vad det är som gör att man så hårdnackat vägrar effektiv speltid. Som jag ser finns det absolut inget att förlora på det, det finnas bara saker att vinna. Dessutom blir det ju mer spännande på slutet om man vet, och kan räkna ner, när exakt det är slut än om det lite halvt om halvt godtyckligt är upp till domaren att blåsa av. Oavsett vilket så tycker jag personligen att fem minuter var lite för mycket övertid, och på sätt och vis var det ju den lite för långa övertiden som avgjorde matchen. Sur förlust. Sverige var fan värda poäng.Cham