Monday, December 31, 2018

Den årliga statistiken

Nyårsafton, någon timme kvar innan det är dags att festa in det nya året. Ni vet vad det innebär. Det årliga statistikinlägget!

Inklusive detta inlägg finns nu 13818 inlägg i denna blogg. Det innebär att jag skrivit 324 inlägg under året. Detta ger då ett snitt på omkring 0,89 inlägg per dag, vilket är 0,08 inlägg färre per dag än förra året (då: 355 totalt). Skulle spontant gissa att minskningen beror på att jag varit ute på annat fler kvällar och då inte bloggat, samt att jag fler kvällar skippat datorn till förmån för annat.
Kan dock noteras att jag med denna minskning är tillbaka på den trend av sjunkande antal inlägg som avbröts i fjol efter att antalet kontinuerligt minskat sedan toppåret 2009 (då snittade jag 5,68 inlägg per dag). Årets siffra är dock klart högre än lägstanoteringen 0,72 inlägg per dag (totalt 263) från 2016. Återstår att se åt vilket håll det går 2019, men om inget dramatiskt inträffar kommer jag gissningsvis ligga kvar runt en liknande nivå som i år. Kanske något högre, kanske något lägre men inga jätteförändringar.

När nu den statistiken är avklarad tänkte jag som en extra bonus också dela med mig av några siffror kring årets bokläsande.

Totalt antal läst böcker under året: 58
Varav skönlitteratur: 53
Varav facklitteratur/sakprosa/biografier: 5

Antal böcker skrivna av män: 39
Antal böcker skrivna av kvinnor: 19

Författarnas ursprungsländer:
Sverige: 22 böcker
Storbritannien: 7 böcker
USA: 6 böcker
Frankrike: 3 böcker
Kanada: 3 böcker
Tyskland: 3 böcker
Ryssland: 2 böcker
Spanien: 2 böcker
Tjeckien: 2 böcker*
Australien: 1 bok
Indien: 1 bok
Italien: 1 bok**
Kina: 1 bok
Nigeria: 1 bok
Norge: 1 bok
Polen: 1 bok
Sydkorea: 1 bok

*En av dessa skrevs dock på tyska i original
**Skrevs ursprungligen på franska

Ska man kommentera dessa siffror en smula så är totalsiffran sannolikt nytt personbästa sett över ett år. Hade kunnat läsa några till men av olika anledningar höll jag lite lägre tempo under årets första månader än jag sedan skulle komma att göra. Den månad med flest utlästa titlar blev april med sju stycken, och de med läst antal utlästa titlar blev februari och mars med ynka två stycken var.

Är inte helt nöjd med könsfördelningen, den borde kunna vara jämnare. Där får jag nog börja göra det aktiva valet att om jag velar mellan en bok skriven av en man och en skriven av en kvinna ska jag välja kvinnan. Inte för att det har något självändamål i sig, utan för att olika bakgrunder ger olika perspektiv och leder till andra insikter hos mig som läsare.
Desto mer nöjd är jag med den geografiska fördelningen. Visst är svenska och engelska som originalspråk det överlägset vanligaste och visst dominerar västvärlden rejält, men den totala spridningen sett till antal länder och språk är ändå helt okej även om de flesta bara bidragit med någon enstaka bok var. 17 länder är ändå inte fy skam. Skulle dock utöver länder som hör till västvärlden också kunna bli bättre på att lösa litteratur från övriga norden. Noterbart att jag bara läst en enda bok från något av våra närmsta grannländer.
Noteras kan dock att det jag listat ovan är just antalet böcker från varje land. Antalet författare är något färre då jag i vissa fall läst mer än en titel av samma författare (Margaret Atwood står exempelvis för alla tre från Kanada, och Carlos Ruiz Zafon för båda de spanska).

Fördelningen mellan skönlitteratur och sakprosa kan också vara värd att fundera lite kring. Kanske borde jag läsa lite mer av det senare kommande år. Å andra sidan visar det här enbart böcker. Utöver detta läser jag ju även en del tidskrifter, tidningar och annat som inte är skönlitteratur och/eller påhitt.


Nåväl, med det önskar jag er alla ett gott nytt år! Vi hörs igen 2019!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home