Monday, January 28, 2019

Varför tester?

För ett tag sedan sökte jag ett jobb där en del av ansökningsprocessen var att göra ett par tester. Fick svar idag att jag inte gått vidare, och det var väl på det stora hela ganska väntat då ansökningen var en chansning eftersom de i annonsen önskade mer erfarenhet än vad jag har. Det fick mig dock att fundera lite kring det här med tester tidigt i rekryteringsprocesser och vad meningen med det egentligen är.
Det händer lite då och då att sådana tester dyker upp. Då ofta ett test på kognitiva förmågor och ett personlighetstest. Ibland det ena, ibland det andra, inte sällan båda. Jag presterar alltid bra på testerna, ofta väldigt bra. Det senare säger jag inte för att skryta eller för att förhäva mig, utan det är så det är. De kognitiva testerna och tester på läsförståelse och dylikt får jag ofta toppresultat på. Ändå har jag aldrig i de processerna kommit vidare till en intervju eller ens en telefonintervju, varje gång har jag försvunnit ur processen redan i en av de första gallringarna. Jag kan inte peka på något tillfälle där det varit fel, och i varje enskilt fall har det funnits rimliga skäl till att jag inte gått vidare. Andra sökanden med bättre meriter eller brist på erfarenhet eller något annat. Ändå är mönstret intressant. Att jag varje gång har starka testresultat, men likväl aldrig går vidare. Då kan man börja fråga sig vad visten är med att ens ha de där testerna så pass tidigt i rekryteringsprocessen. Om det nu är så att det finns annat som väger betydligt tyngre än testresultaten i den sammanlagda bedömningen, hade det då inte varit rimligare och mer resurseffektivt att lägga testerna fört efter ett första urval? Nu tycker jag och för sig att den typen av tester är ganska roliga, men det tar trots allt en hel del tid och koncentration i anspråk. Varför ska jag lägga ner den tiden och energin på något som till syvende och sist ändå är meningslöst för att andra faktorer värderas betydligt högre? Dessutom borde det spara in en hel del arbete för de som arbetar med rekryteringen att inte behöva plöja igenom testresultat för massa kandidater de ändå inte kommer ta vidare. Fast det är klart, ju mer "onödig" tid de lägger på en process, desto fler timmar kan de väl fakturera...

Och från mitt perspektiv, det kan jag vara ärlig med, så blir det till slut så att det känns ganska meningslöst för mig att sitta och fylla i de där testerna när jag någonstans vet att det ändå inte spelar något roll hur jag presterar. Skapar på sätt och vis en känsla av att vad man än gör får man aldrig riktigt en ärlig chans. Många rekryterare borde nog fundera igenom hur de använder tester, och framförallt när i processen de gör mest nytta. Är meriter och erfarenheter det som väger absolut tyngst i första urvalet, då är det kanske bäst att avvakta med testerna tills första urvalet är gjort. Det bör spara tid för alla, och det väcker inte falska förhoppningar hos dem som, liksom jag, är jäkligt vassa men av en eller annan anledning saknar erfarenhet.
För även om det är gött för egot att veta att man ligger i toppskiktet resultatmässigt, så är det jäkligt jobbigt för detsamma när det ändå inte spelar någon som helst roll. Det blir lite samma effekt som den gången jag fick ett svar på ett ansökan där större delen av texten handlade om hur grym jag verkade, men ändå mynnade ut i det vanliga "den här gången har vi gått vidare med andra sökande".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home