Tuesday, April 30, 2019

Frackbeklädd styrman

Tittade självklart på En sjöman i frack i eftermiddags. Lika bra som vanligt. Vet inte exakt för vilken gång i ordningen det är jag ser den, men åtminstone fjärde, mycket möjligt femte. Trevlig och underhållande film hur som helst. Den tål att ses om med något eller ett par års mellanrum.

Dagen i övrigt har inte bjudit på några jätteöverraskningar. Fast jag blev lite trött, mest på mig själv, när jag just som jag stod i begrepp att skicka in en jobbansökan som jag på det stora hela var ganska nöjd med upptäckte en liten notering i slutet av annonsen att ansökan skulle skickas in på engelska. Efter ett par korta svordomar var det inte annat att göra än att sätta sig och översätta det hela. Gick väl helt okej, men lika bra som det svenska originalet tycker jag inte att det blev. För trots att man behärskar engelska får man ju inte riktigt samma lekfullhet, undertoner och snits i det som när man skriver på sitt modersmål. Särskilt inte när man har en svensk ursprungstext att förhålla sig till som man försöker överföra till engelskan. Då är det svårt att få till riktigt samma tonalitet och finurliga formuleringar. Och försök själva att hitta en översättning av musikförening som inte tappar något av den associationsväv ett sådant ord bär med sig om föreningsliv och ideellt engagemang.
Nåväl, därutöver har jag läst lite. Tittat på andra avsnittet av Hockeyns historia (och tjurat lite lätt över att de inte nämnde att Thommie Bergman spelade här ett par säsonger). När jag såg det sistnämnda kostade jag mig valborg till ära på mig ett litet glas punsch. Det smakade utmärkt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home