Monday, October 19, 2020

Dålig enkätfråga

Fick nyligen frågan i enkät om jag anser att arbetsrätten bör förändras för att moderniseras och anpassas till dagens arbetsliv. Ja, svarade jag och förväntade mig följdfrågor på hur jag vill att arbetsrätten ska förändras. Några sådana kom dock aldrig, vilket gör den ursprungliga frågan helt meningslös.

Jag anser att arbetsrätten bör förändras utifrån hur arbetsmarknaden förändrats, men inte alls så som ofta avses i debatten när diverse liberaler i olika partier pratar om en moderniserad arbetsrätt. Den så kallade LAS-utredningen tycker jag är helkass, och det vore näst intill katastrof om de förslag som ges där blir verklighet. Tvärtom tycker jag att arbetsrätten ska stärkas. Det ska bli svårare för lömska gigkapitalister och annat mög att utnyttja arbetstagare, vi behöver stärka arbetstagarens ställning om inte överallt så åtminstone i vissa branscher och verksamheter. Att göra det lättare att sparka folk på lösa boliner vore i min mening idiotiskt.

När följdfrågorna på vilka förändringar man vill se uteblir är det ingen poäng att ställa den första frågan, för resultaten man får säger ingenting. Risken är väl uppenbar att ideologiskt blinda centerpartister tolkar mitt ja på frågan som en inteckning för att det finns stöd för deras huvudlösa linje, och kanske också att det är så enkätens resultat kommer spinnas i media, när det i mitt fall i själva verket är tvärtom. Att bara fråga om folk vill se en förändring har inget värde om inte också frågar vilken förändring. Det tycker man att ett etablerat undersökningsföretag borde fatta.


På tal om något helt annat har det varit skönt med en dag där jag överhuvudtaget inte har behövt tänka på jobb. Det har nog varit välbehövligt. Har mest ägnat dagen åt att ta det lugnt. Kollade på Ombyte av tåg som gick på tv i eftermiddags. Fin, lite sorglig film, Hasse Ekman-klassiker. Fick ett infall och beställde ett par posters. Kan nog bli förhållandevis lugnt imorgon också, dock ska jag göra lite lätt research inför en intervju som inbokad på onsdag. Och så går ju Sjöcharmörer på tv imorgon eftermiddag, den måste ju naturligtvis ses.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home