Thursday, July 01, 2021

Vansinnigt förslag

Har haft en sådan där dag där jag ständigt fått planera om eftersom saker och ting dragit ut på tiden eller det dykt upp något annat och ja, ni fattar.


Presenterades idag ett förslag på en rejäl ombyggnad och därmed också omgestaltning av K-center. Min spontana känsla efter att ha sett förslaget är att jag är väldigt mycket emot. Av flera skäl, men i grund och botten för att jag ser dagens K-center som en väldigt god representant för sin tid. Jag vet att många inte håller med mig och tycker det rent arkitektoniskt är fula byggnader, men jag tycker de har många kvaliteter. I sitt sammanhang är de dels väldigt tidstypiska, men också betydligt mer behagliga i såväl proportioner som utförande och uttryck än många jämförbara centrumbyggnader. Därtill många fina detaljer, och sett i ett större perspektiv både samspelar och återknyter det med andra byggnader i och runt centrum. Färg och material blinkar till såväl Statt på andra sidan torget som Bregårdsskolan på andra sidan E18, det knyter ihop med höghusen vid bangatan och talar med östra delen av folkets hus och färgmässigt spelar det väl med kyrkan just intill. Bruket av tegel återknyter också Karlskogas historia som bruksort, då många industrilokaler byggdes av just rödbrunt tegel, många av dem finns kvar idag och är därtill synliga för den som passerar genom stan. Bofors, Dahlinshuset där Red Brick ligger idag samt dess gamla magasinsbyggnad, Bergmans gjuteri. I centrum går teglet även igen i såväl Kungsteatern som Hallbergshuset. Hyreshusen på skolgatan, just nedanför kyrkan och Folkets hus, likaså. Höghusen på ovansidan av värmlandsvägen. Jag kanske har fel, men jag vill gärna tro att valet av tegel till K-center inte var någon slump utan ett väl genomtänkt val just för att skapa en enhetlighet och känsla av att byggnaderna så att säga talar med varandra.

Att smälla på massa våningar av relativt själlös typ som blir ett skarpt brott gentemot det ursprungliga uttrycket vore att förstöra en kulturmiljö.

Det är klar att även vår tid ska sätta sin prägel på både centrum och stadsbilden i stort, problemet med det här förslaget är att det gör det på ett väldigt burdust och närmast vulgärt vis som skulle döda alla de kulturvärden som dagens bebyggelse bär.

Jag har förståelse för om man inte tycker att dagens K-center är direkt vackert, men det är en byggnad som representerar något, som har tydliga kvaliteter i såväl utförande som uttryck. En byggnad som förtjänar tillbörlig respekt och att ses i sitt sammanhang. Om något borde K-center K-märkas.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home