Sunday, January 01, 2023

Nytt år

Så var det nytt år. Firades in tillsammans med en polare. Anspråkslöst men trevligt. Gjorde lite käk, drack några glas mer eller mindre ädla drycker, lyssnade på musik, tjötade. Blev snittar med färskost och lufttorkad skinka som förrätt, en köttgryta och ugnsrostade rotsaker till varmrätt (gjorde samma gryta som när jag var förkyld före jul och det märktes att det var ett förkylningsrecept, det blev en smula hett kan man säga, men det smakade bra) och till dessert kladdkakan jag fick av Ica när jag fyllde år och en klick punschgrädde. Hade inte riktigt ork och lust att stå och laga mat halva dagen så det fick bli lite sånt som ger bra resultat på liten insats och till stor del sköter sig självt. Lyckades dock givetvis skära mig när jag tärnade upp rotsakerna. Inte särskilt stort eller djupt, ett litet snitt i en fingertopp bara, men just i fingertopparna blöder det ju något förjäkligt när man skär sig. Men det var bara att tvätta av, sätta på ett plåster, dra på en vinylhandske och köra vidare. Fick för övrigt användning för servisen jag fick efter farmor när maten serverades, så det var ju bra att den kom till nytta.

Blev som vanligt alkoholfritt vid tolvslaget (det är nog mitt bästa life hack någonsin), och överhuvudtaget blev det relativt städat. Inte jättesent heller, tror klockan var strax efter två när min polare knallade hemåt. Kändes ganska lagom i och med att jag behövde plocka undan och röja lite och sådär innan jag gick och la mig. Var väl lite småseg i morse, men på det stora hela var det ändå fina fisken. Bakfyllan lös med sin frånvaro på alla tänkbara vis, inte ens en antydan till varken huvudvärk eller illamående. Det är ju det som är den riktigt stora fördelen med alkoholfritt mousserande där vid midnatt.

Har hur som helst ändå blivit en lugn dag. Det hör ju till. Hade en hel del disk att tag i, och därefter gick jag ut på den årliga nyårsdagspromenaden med nyårsskivan i lurarna (en av mina käraste traditioner). Blev en rätt rejäl tur, nyårsskivan klockar in på 1:13 och jag öppnade porten i stort sett samtidigt som sista tonen klingade ut. Det var skönt. Riktigt bra promenadväder också med temperatur runt nollan och så gott som vindstilla. I sådant väder kan man, förutsatt att klädseln är rätt, gå nästan hur långt som helst utan att bli för varm eller börja frysa. I ett villakvarter mötte jag två rådjur. I närheten av mitt gamla dagis en hemlös man som inte fått varken pengar eller matkuponger från socialen och som tillbringat jul och nyår i en trappuppgång. Önskar att jag hade haft plånboken med mig så jag hade haft något att ge honom. Vi slog följe till nästa korsning, han berättade hur han  hade det, och allt jag kunde göra var att önska honom lycka till när vi skildes åt. Kanske uppskattade han att någon tog sig tiden att lyssna och säga ett vänligt ord, men jag önskar att jag där och då hade kunnat göra något mer. Ingen ska behöva ha det så. Höj skatten, lägg ner något kommunalt egoprojekt eller gör vad tusan som helst, men se till att människor har tak över huvudet och en möjlighet att äta sig mätta. Det är orimligt att som mannen jag mötte behöva förlita sig på att be främlingar om några sketna kronor för att kunna skaffa sig något ätbart. Det är orimligt att i ett land som Sverige behöva tillbringa jul- och nyårshelgerna i trappuppgångar och soprum. Jag hoppas verkligen att det på något vis löser sig för honom och andra i samma situation. Det var ett slumpartat, helt kort möte som berörde mig djupt.

Resten av dagen har jag mestadels tillbringat i soffan. Sett någon lagomt halvbra film, bläddrat igenom tidningen och jo, det blev en klyschig pizza till middag. Dåsat till någon minut, myst i skenet va levande ljus, druckit en must eller två.

Nyårslöften? Nej, inte i år heller. Jag jobbar ju inte riktigt så. Är mer för ambitioner och målsättningar än absoluta löften, och där är ingen större skillnad mot tidigare år. Kanske hångla lite mer, inte jobba mer än nödvändigt, upptäcka mer ny musik, läsa lite fler böcker än i fjol, komma mig för att byta isoleringslisten i balkongdörren. Inga konstigheter.

Nu snöar det.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home