Thursday, March 23, 2023

Välkomna!

Då välkomnar vi Brynäs till Hockeyallsvenskan. Kul med ett nytt lag som inte spelat i ligan tidigare. Tror vi mötte dem i en kvalserie för många år sedan, men första gången under min livstid vi spelar i samma serie.

Har annars svårt för narrativet att det är så himla synd om klubbarna som åker ur och att det skulle vara en sådan dunderkatastrof att spela i allsvenskan. Visst, det blir en ekonomisk smäll men det har faktiskt SHL-klubbarna bara sig själva att skylla. Det är deras roffande som är grunden till de enorma ekonomiska klyftorna mellan ligorna. Så i det avseendet tycker jag inte ett dugg synd om dem. Sedan känner man såklart viss sympati med supportrarna, för man vet ju hur vidrigt det är med sportsliga nederlag. Men det är en helt annan sak.

Blir för övrigt intressant att se hur Brynäs som klubb reagerar på det här. Min känsla är att de nog inte gör en HV och studsar tillbaka direkt. HV gjorde en dålig säsong men hade ändå en hyfsat stabil organisation och ekonomi när de åkte ur, det var väl mest ett olycksfall i arbetet så att säga, och sedan hade de resurserna för att i princip värva allt de pekade på. Brynäs, precis som Modo när de åkte ur, har varit på väg åt det här håller över en längre tid. Det har varit struligt runt om med otaliga tränarbyten, rörigt i organisationen, en nedåtgående sportslig spiral. Sådant brukar ta tid att bryta. Se bara på Modo som hade självbilden av att självklart vara en SHL-klubb och skulle gå upp direkt. Sju år senare är de fortfarande kvar, och de första säsongerna tog de sig inte ens till slutspel (första säsongen var de rentav bara en poäng från negativt kval, andra säsongen tre poäng från negativt kval och lika många från slutspel). Skulle inte bli superförvånad om Brynäs får en liknande resa. De kommer nog få slita med självbilden och att acceptera att de faktiskt är ett allsvenskt lag. Och oj vad många där uppe som kommer vilja lägga sig i hur saker och ting ska göras.

För mig har dagen i övrigt varit hyfsat lugn. Skrev ihop veckans helgtips, tog en promenad ner på stan med senaste Flashback Forever i lurarna och det är väl ungefär vad jag hunnit med. I morgon blir det hockey. Gissningsvis säsongens sista hemmamatch. Håller tummarna för att det blir seger så man i alla fall får avsluta med lite jubel.

Lampan ovanför en av portarna på huset bredvid har slocknat. Man blir alltid överraskad över hur väldigt mörkt det blir när det händer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home