Friday, March 14, 2014

Skit!

Rögle - Bofors 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)

Värdelös hockeydag. Framförallt förstås på grund av att resultatet ovan innebär att BIK är helt borta från kvalserien. Tungt. Andra säsongen i rad vi hårfint missar en direktplats på målsnöret och sen åker i upp i play off. Nu är jag inte skitförvånad, det kändes redan när vi missade direktplatsen som att vi inte skulle klara play off, men ändå jäkligt surt. Särskilt som det delvis beror på mygel. Visst, det har gått halvknackigt sedan i vintras; och visst, BIK skulle ha slagit exempelvis Björklöven, Timrå och Troja hemma under andra halvan av säsongen och då hade det dirketplatsen varit hur lugn som helst. Men när det inte blev så fick tyvärr myglet en avgörande betydelse. Hade inte förbundet myglat utan följt sina egna regler hade BIK tilldömts segern i matchen då Malmö spelade med en oregistrerad spelare. Då hade BIK haft tre poäng till i grundserien och, allt annat lika, slutat trea i serien (på direktplats alltså). Men förbundet valde mygelvägen och gav sjutton i att följa reglerna med den kassa ursäkten att de inte fått in någon anmälan. Kan tycka att det är förbundets förbannade skyldighet att agera när den typen av regelbrott uppdagas, oavsett om det kommer in någon anmälan eller inte. Annars är det lite som att Polisen ger fan i att utreda ett mord för att ingen av de berörda lämnat in en anmälan (sen är väl inte liknelsen mord och oregistrerad spelare klockren kanske, men ni förstår min tanke).
Sen myglade Rögle med en misstänkt läggmatch i sista omgången av serien och förlorade med hela 5-0 mot Djurgården (redan efter första perioden stod det 4-0), vilket gav Djurgården den sista direktplatsen. Nu är det naturligtvis mycket möjligt att Djurgården hade vunnit den matchen även om Rögle gjort sitt allra bästa, det är nog till och med det sannolika i och med att Djurgården hade en ruskig formtopp i slutet av serien, men hade Rögle tagit bara en enda poäng i den matchen hade istället BIK tagit den sista direktplatsen. Och bara att Rögle tillät sig vara så dåliga i den matchen att bara tanken om läggmatch dyker upp är illa nog.
Till sist myglade Mora när de skickade in en anmälan på en tackling domarteamet valt att inte gå vidare med och såg till att få Wessner (=viktig spelare i BIK) avstängd resten av play off. En anmälan som strider mot klubbarnas tysta överenskommelse att inte anmäla varandra. Och som enligt vad som sagts dessutom inte lämnades in förrän efter matchen som spelades efter matchen där incidenten skedde. Alltså: Incidenten skedde i BIK:s bortamatch mot Mora, och Mora skickade inte in sin anmälan förrän efter BIK:s hemmamatch mot Mora. En match Bofors vann klart rättvist, vilket gör att det hela på sätt och vis känns som ett uttryck för att Mora är dåliga förlorare. Att anmälan lämnades in så sent gjorde också att beskedet om avstängningen kom först samma dag som Bofors mötte Karlskrona borta. Och att få ett sådant besked i bussen på väg mot Karlskrona påverkar naturligtvis. Det blir lite som när Bäckström stängde av väldigt tätt inpå OS-finalen. Plötsligt måste kedjor kastas om, plötsligt är en av de tongivande spelarna borta, och så klart blir det ett energiläckage även bland övriga spelare (och ledare).
Sen kan jag tycka att det är lite mygelvarning på spelschemat i play off-serien också, men det lämnar jag därhän just nu.

Så massa mygel överallt. Det hade, som sagt, inte spelat någon roll om BIK bara sett till att vinna någon av de där matcherna när de egentligen var mycket bättre men de inte fick till det. Men nu blev det på sätt och vis avgörande, och det känns jävligt surt.

Sen tycker jag att domarna i dagens match var rätt dåliga också (tog dubbelutvisningar när de bara borde tagit Röglespelare, tog bara en boforsare när de borde tagit en ur varje lag, dömde bort ett BIK-mål som jag kan tycka borde ha godkänts, osv.). Men det är väl som det är antar. Att sen Winge som i mina ögon är en av seriens sämsta domare får döma en så pass viktig match som det här är kan jag tycka är lite tveksamt. Borde ju ha funnits någon mer kvalificerad domare att tillgå tycker man ju. Fast vi får väl i och för sig vara glada att det inte var Schilken som dömde.

Ett annat skäl till att det här är en värdelös hockeydag är beskedet om ändringarna i kvalet till elitserien (ja, jag vägrar säga det urfåniga SHL) de närmsta säsongerna. Att det blir 14 lag är inte mycket att säga om, jag håller inte med dem som argumenterat för 14 lag, men kan (något motvilligt) acceptera det liksom. Faran är kvalitén på både elitserien och allsvenskan utarmas, men det får väl visa sig. Att kvalserien plockas bort och att det blir väldigt mycket svårare att gå upp i elitserien är däremot en katastrof. I grunden tycker jag att dagens system med den infernaliska kvalserien borde ha fått vara som det är. Kvalserien är en lysande uppfinning i mina ögon, och jag hör som bekant till dem som inte ser några större poänger i förändringar för förändringarnas skull. Men ska man absolut ändra dagens system borde man, om något, göra det lättare att gå upp och att halka ur. Bortsett från att jag inte är något av fan av direktuppflyttning av seriesegraren instämmer jag i vad Expressens Nils Montan-Lund skriver. I mångt och mycket riskerar det nya systemet att döda svensk hockey. Eftersom det blir så väldigt mycket svårare att gå upp blir det ett sätt att stänga ligan i smyg, samtidigt som Hockeyligan kan peka på att det på pappret fortfarande går att gå upp i, respektive åka ur, elitserien.
Men det är väl bara att gratulera Hockeyligan. Skrotad kvalserie och, efter nästa säsong, snudd på omöjligt att gå upp/åka ur. Det är väl ungefär vad de velat de senaste tio åren. Till sist har de nått sitt mål att döda svensk hockey. Att, till sist, tömma hockeyn i Sverige på vad som är dess själ och livsluft.

Ja, det kommer fortfarande att finnas en teoretisk chans att gå upp. Men i praktiken kommer den att vara minimal. För de allsvenska lagen går det att slå lagen som kommer uppifrån i enskilda matcher, som i kvalserien. Men över en sjumatchersserie kommer elitserielagen sannolikt vinna åtminstone nio gånger av tio. Och det är just drömmen att gå upp, känslan av att chansen ändå finns, som i mångt och mycket är drivkraften för de allsvenska lagen och deras supportrar. Eller för den delen bara att få vara med om laddningen och elektriciteten i en stekhet kvalserie. Försvinner de möjligheterna, om chansen att gå upp minskar drastiskt, kommer även intresset att sjunka.
På sätt och vis innebär kvalseriens skrotande också att de allsvenska klubbarnas ekonomi riskerar att försämras. Det är ju bara att titta på hur publiksiffrorna i play off jämfört med i kvalserien. Bofors har haft strax över 2000 på sina hemmamatcher i play off (i sista hemmamatchen på lördag gissar jag dock att det blir betydligt färre i och med att vi redan är borta från kvalplatsen). I en kvalserie hade publiksiffran antagligen snittat runt 3000. Och den framtida motsvarigheten till play off kommer definitivt inte dra mer publik än vad dagens play off gör. Särskilt inte som ett par av de allsvenska lag som drar mest publik idag sannolikt spelar i elitserien efter utökningen. Tar man sig sen förbi alla hinder och går till slutkvalet och spelar en av de slutliga sjumatchersserierna blir det där färre hemmamatcher än vad det varit i en kvalserie.

Är även kritisk till att kvalserien skrotas redan nästa säsong. Ska elitserie utökas ska det ske på dagens villkor. Spela en kvalserie, och låt de fyra första i den kvalserien spela i elitserien säsongen efter. Och återgå därefter till det vanliga formatet där ettan och tvåan i kvalserien är klara för elitseriespel. Mer rättvist, mer sportsligt, mycket bättre för svenska hockey.
Vill man sedan värna om klubbarna som åker ur borde det gå att skapa någon form av system eller mekanism som gör att en degradering till allsvenskan inte får lika stora ekonomiska konsekvenser som det gör idag. Kanske genom att jämna ut tv-intäkterna mellan serierna, kanske genom begränsning av lönerna, kanske genom högre ersättningar när elitserielagen värvar spelare från allsvenskan, eller på något helt annat sätt. Men det borde gå att hitta någon modell där. I grund och botten tror jag dock att ett system där det är lättare att gå upp skulle vara positivt i det avseendet. Då upplevs det inte som en katastrof att åka ur, för man ser att det är klart möjligt att ta sig upp.

Allra mest anmärkningsvärt i det hela är ju dock att Hockeyallsvenskan accepterat en överenskommelse som i längden riskerar att döda deras egen produkt. Risken är uppenbar att intresset från både publik och sponsorer sjunker betydligt när det (1) finns färre publikdragande "storlag" i serien på grund av att elitserien består av 14 lag istället för 12, (2) chansen får de allsvenskan klubbarna att gå upp är minimal och (3) bara kommer minska för varje år i och med att glappet mellan lagen i elitserien och allsvenskan med det här systemet sannolikt kommer att öka mer och mer ju längre tiden går.

Kan ju dock bli spännande att se vad som händer om exempelvis Djurgården och Malmö misslyckas med att ta sig upp i och med utökningen, men att säg Asplöven och Troja lyckas snubbla upp. Utan att vara konspiratorisk skulle jag inte bli förvånad om reglerna för upp- och nedflyttning ändras ganska fort i så fall.

För övrig kan jag meddela att om ni kastar ett par byxor i väggen i frustration över att ert lag förlorar en viktig match så är det en rätt dålig idé att kasta ett par byxor där det sitter ett bälte med metallspänne. Risken finns nämligen att det kan bli märken i tapeten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home