Thursday, September 24, 2020

Styltigt entonig syntetröst

Har råkat ut för ett intressant fel. När jag tittar på SVT har varenda textremsa plötsligt börjat läsas upp av en styltig syntetröst. Ganska irriterande minst sagt. Visst, tittar man på nyheter och någon engelsktalande uttalar sig gör det inte skitmycket, budskapet går fram ändå (även om det är lite skumt när en ung kvinna plötsligt får röst av en märkligt stel man). Men när det är dialog eller drama blir det onekligen lite svårt att hänga med i vem som säger vad. Dessutom störs ju upplevelsen något oerhört.
Efter att ha googlat lite i det verkar dock felet ligga hos tv-leverantören. Av någon anledning verkar de ha börjat sända ut det ljudspår med upplästa textremsor som ska kunna erbjudas synskadade som standard. Blir det inte bättre får jag nog slå en signal till comhem och påpeka det hela. För det är som sagt rätt irriterande.

Idag var jag annars uppe på kontoret en sväng. Planeringsmöte för nästa nummer. Så nu vet jag på ett ungefär vad jag har att skriva till det. Påbörjade faktiskt en grej dit redan i förmiddags med att ringa ett par samtal och slänga ihop ett tidigt utkast på text (skulle gärna skrivit färdigt artikeln så det var gjort, men det hann jag inte). Efter mötet tittade jag upp till farmor en sväng. Hon hade lite problem med telefonen som hon behövde hjälp med. Tog en fika och tjötade en stund. Sedan har kvällen varit lugn. Seinfeld och läsning. Tur att problemet med de upplästa textremsorna verkar begränsat till SVT. Att se Seinfeld med samma entoniga dubbning på alla medverkande hade nog visserligen kunnat vara en intressant upplevelse, men mest enormt störigt.
Och imorgon får jag lön. Det känns sinnessjukt skönt att kunna säga. Har man varit arbetslös  länge och dessutom i princip helt utan ersättning i över ett år, då känns de orden ganska efterlängtade. Vann dessutom budgivningen på ett signerat John Botvid-foto (jo, jag var enda budgivaren), så dubbel anledning att fira. Den kommer sitta finfint på autografväggen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home