Tuesday, October 22, 2013

En skojig film, och något som känns som ett skämt

Ägnade en stund på eftermiddagen åt att titta på den briljanta Oss baroner emellan, som visades som matiné idag. En härlig gammal film med Adolf Jahr och Birgit Tengroth (två av mina favoriter!) i huvudrollerna. Slog mig för övrigt medan jag tittade på filmen att den klassiske filmcharmören, som ju Jahr ofta spelar (med den äran bör tilläggas), är en roll som inte riktigt existerar längre. Det närmsta man kan komma idag är väl någon form av Hugh Grant-typ, men det är ju väldigt långt ifrån Jahrs tjusige filmcharmör med skarp kostym, bländvitt leende och hatten käckt på svaj. Om det är av ondo eller godo att filmcharmören (sedan länge) försvunnit kan naturligtvis diskuteras, men borta är han i alla fall. Och lär väl sannolikt inte göra comeback heller, det känns som att han hör till en annan tid.

På tal om något helt annat såg jag förresten att den där idioten i Troja fått sin dom i disciplinnämnden nu. Fem matchers avstägning, varav två matcher omvandlas till böter blev det. Där kom han jävligt billigt undan. Några matcher till brode han allt ha fått, för det han gjorde var jävligt medvetet och jävligt fult. Och med tanke på att jämförelsevis harmlösa slagsmål kan resultera i ett par matchers avstägning är tre matchers frånvaro i det här fallet ett rent skämt. Man blir alltså avstängd ungefär lika länge för att med berått mod ha slagit klubban i ansiktet på en motståndare som kommer åkande mot en med klubban i isen (och armarna neråt) som om man står och vevar man mot man i en åtminstone hyfsat ärlig uppgörelse. Det känns, som sagt, som ett skämt. Dessutom ljuger Trojaspelaren i sin redogörelse för händelsen (vilket åtminstone delvis framgår av videon från matchen), vilket inte direkt brode vara en förmildrande omständighet.
Sen kan jag tycka att Trojaspelaren gott kunde stå för vad han gjort och erkänna att han gjort fel, istället för att som nu hitta på massa (dåliga) bortförklaringar och skylla ifrån sig. Så som han hittills uttalat sig om det hela skämmer han bara ut sig ännu mer än vad han redan gjort. Att ens försöka hävda att det överfall han gjorde sig skyldig till var "självförsvar" är patetiskt. Man kan göra en idiotgrej, men då får man också stå för det.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home