Wednesday, October 23, 2013

Festligt verklighetsfrånvänt

Jehovas var här i förmiddags. När jag satt och åt frukost knackade det så försiktigt på förren att jag först trodde det var någon unge som ville sälja kakor eller nåt. Men det var alltså Jehovas. Orkade inte tjafsa med dem, så efter att ha påpekat att jag inte tror på biblen (påpekat och påpekat, jag svarade nej på deras fråga) tog jag emot broschyrerna de delade ut. Brukar faktiskt oftast ta emot broschyrerna när Jehovas kommer och knackar på. Mestadels för att de brukar vara så oerhört festligt verklighetsfrånvända. Bara att tidningens publicistiska idé är att "ära Jehova Gud, universums härskare" (ja, det står faktiskt så) visar ju liksom lite vilken nivå det ligger på.
Har bara hunnit småbläddra lite i de broschyrer jag fick idag, men det känns lovande ur festlighetssynpunkt. Exempelvis försöker de på riktigt använda människans färgseende som argument emot evolutionen, för att vi kan se så himla många färger kan ju inte vara något annat än en gåva från "skaparen". Dock bör väl påpekas att även om broschyrerna de delar ut är helfestliga så är det snudd på skrämmande att det finns människor som på riktigt tror på det som står i dem.

För övrigt är det inte bara broschyrerna som är verklighetsfrånvända. Väldigt mycket av det tokreligiösa rörelser, som Jehovas, påstår är verklighetsfrånvänt och ologiskt. Bara en sån sak som att de hävdar att allt som står i bibeln är absolut sant och exakt så som det står där, men samtidigt anordnar bibelkurser. Om vi nu leker med tanken på att allt som står i bibeln faktiskt är absolut sant och exakt så som det står där behövs väl knappast några kurser för att lära ut bibeln? Om allt som står i bibeln är absolut sant och exakt så som det står där är det ju rimligtvis bara att börja läsa, för då står ju allt där och behöver inte tolkas (eller läras ut) överhuvudtaget.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home