Sunday, December 20, 2015

Tioårsjubileum

Skulle kunna skriva om att jag var på puben igår (fick en present! Och vi lyckades övertala nya personalen att spela Rule Britanna som sista låt!), eller om mina synpunkter på Musikhjälpen (svagt kritisk då jag tycker de spelar för lite önskemusik och har för mycket annat tjafs). Sen upptäckte jag att det idag, eller egentligen natten till idag, är det tio år sedan jag startade den här bloggen.

Exakt hur det gick till eller varför jag gjorde det minns jag inte, men jag har för mig att någon jag brukade prata med msn när det begav sig höll på att tjata om att jag borde skaffa en blogg och till sist orkade jag inte stå emot längre. Och det var 2005, på den tiden skulle alla ha en blogg.

Jag ska definitivt inte ge mig på att summera vad som hänt under de här åren, men några reflektioner kan jag inte hålla mig ifrån.

Det har hänt en hel del under de här tio åren. Fyra flyttar, ett par stipendier, en jäkla massa högskolepoäng. Mycket har förändrats, annat är sig likt. Jag är inte den jag var den där decembernatten för tio år sedan, men samtidigt är jag det. Jag har utvecklats och vuxit som människa, jag har fått massor med nya kunskaper och erfarenheter, jag har i alla fall delvis börjat inse vad jag är för typ egentligen. Men jag vill ändå tro att det någonstans finns en oförändrad kärna, för även om jag utvecklats och förändrats är jag otvivelaktigt fortfarande samma fysiska entitet (bortsett då såklart att alla atomer man består av byts med jämnamellanrum). Jag har andra mål och drömmar nu, och jag har nog en annan syn på livet. Vissa saker jag gillade då har jag svårt för idag, och vissa saker jag inte alls gillade då är jag barnsligt förtjust i idag. På sätt och vis har jag kanske blivit vuxen. Men jag bär på ett litet frö av den jag var, är och alltid kommer vara.

Finns det inlägg jag skrivit här i bloggen som jag inte skulle skrivit idag, och som jag nu med några års perspektiv kan tycka är lite pinsamma? Absolut. Men aldrig att jag skulle ta bort de inläggen. För satta i sitt sammanhang berättar de något om min resa från den där osäkre tjugoåringen till den i alla fall något mindre osäkre trettioåring jag är idag. Mycket av det som finns i den här bloggen är i varierande grad skit, särskilt från åren då jag hade någon bisarr idé om att det skulle skrivas minst fem inlägg om dagen (många "nu är jag trött och ska gå och lägga mig"-inlägg från de åren), men sett som en helhet inbillar jag mig att alla de inlägg som finns här berättar något om mig och min utveckling, kanske rentav om vår tid.
Om min resa från misslyckad student till att vinna pris för bästa uppsats på avancerad nivå till att sedan dess ha varit ledig på heltid. Om Klubb Perfektion. Om min väg genom tjugoårsdecenniet och den utveckling det innebär på flera plan. Det känns lite fint att det finns dokumenterat, att den tiden i mitt liv finns här. Det som finns här är ändå tio år av mitt liv, berättat så som jag upplevt det i stunden. Visst, allt finns inte här (vissa saker vill man ju hålla för sig själv), men mycket av det gör det. Jag ger mig sjutton på att om man läse igenom allt jag skrev under, säg, 2006, skulle man få en rätt god bild av hur mitt liv såg ut det året, hur jag tänkte och tyckte, hur jag upplevde livet just då. En ögonblicksbild av mitt dåvarande jag. Skulle jag själv läsa igenom det årets inlägg är väl dock risken rätt stor att jag drabbas av retroaktiv skam. Det brukar ju bli så.

Så vad händer med bloggen nu? Tja, jag lär nog fortsätta ungefär som nu. Vardagsinlägg för att mina vänner runt om i världen ska kunna ha lite koll på vad jag håller på med och sådär. Nicklasbloggen har aldrig handlat om att göra någon sorts avtryck, det har nog egentligen alltid (eller i alla fall större delen av tiden) varit ett sätt att hålla de vänner som så önskar lite uppdaterade. Och så lär det nog förbli.

Men tio år alltså. Shit. Det trodde jag inte den där natten när jag efter påtryckningar gjorde slag i saken och registrerade ett konto. Det bör firas såklart. Vi kan ju säga att det var därför jag var på puben igår.

Först inlägget i min nya blogg.
Vettefan vad jag ska skriva.
Jag kommer nog på nåt till nästa inlägg.

Så löd det allra första inlägget. Publicerat 01:37 20 december 2005.
Ska jag vara ärlig vet jag nog fortfarande inte riktigt vad jag ska skriva. Fast det har ju blivit några inlägg sedan dess ändå.
Tack för de första tio åren.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home