Monday, May 08, 2017

Låt mig själv bestämma

Blev rätt sur imorse.

Igår när jag gick och lade mig var jag cirka skittrött. Förklarligt. Fest i lördags (det var kul btw, slutade med att vi satt och drack upp Marcus punsch. På hemvägen träffade jag helt otippat min syster, visste inte ens att hon var i stan så fett förvånad när någon plötsligt ropade "Nicklas!" och det visade sig vara hon), typiskt halvdålig natten efter fest-sömn, mycket tankar som snurrade under dagen igår. Så ja, jag kände att jag behövde få sova mina timmar. Sov gott. Skulle ha gjort det tills klockan ringde. Om det inte vore för att en elektriker som var här för att byta belysning i trapphuset började borra vid halv åtta. Fan liksom. Borde vara förbjudet att borra så tidigt.

Nya belysningen. Av den där typen som istället för att man trycker på knappen tänds automatiskt när man rör sig i trapphuset. Tänds efter hand för varje våning man går upp/ner (beroende på vilket håll man går åt såklart). Jag är inte helt förtjust i det faktiskt.
Visst, det är bra att det är LED och det är klart att det är bra att det inte lyser fler våningar än nödvändigt. Det sparar en hel del energi. Men jag tycker det är onödigt att lyset ska tändas i trappen när det är ljust ute (vilket det åtminstone för tillfället gör). Då behövs det faktiskt inte, utan ljuset från fönstren är fullt tillräckligt. Fast min största invändning är en annan. Jag vill kunna bestämma själv om jag ska tända i trappen eller inte när jag kommer hem eller när jag ska gå någonstans. Jag vill kunna ha alternativet att komma och gå lite diskret och obemärkt. Inte för att jag brukar ge mig ut på hemliga expeditioner direkt, men jag vill helt enkelt kunna bestämma själv. Det är ju inte alltid man vill skrika ut till världen att man är på väg ut, eller för den delen vilken våning man bor på. Ibland vill man helt enkelt bara ta skydd av mörkret. Fast i grunden är det nog bara jag som är trotsig och inte gillar tanken på att någon annan ska bestämma om jag ska tända i trappen eller inte. Det beslutet borde faktiskt vara upp till mig själv att fatta.

Dock är det ju ingen nyhet direkt att samtiden passar oss som gillar mörker och dunkel ganska illa. För mig skapar inte upplysta offentliga platser trygghet. Det avmystifierar bara, gör natten och stadsrummet tråkigare. För mig känns mörkret ofta betydligt tryggare än platser som är ständigt upplysta. Om inte annat så mer spännande och fantasieggande.

Just den nya belysningen i trapphusen verkar dessutom ganska buggig. Antingen det, eller så är det väldigt många i huset på andra sidan gården som har ärenden till någon av grannarna på samma våning. Men vad vet jag, det kanske de har? Också ett argument emot den nya belysningen i så fall. Låt folk kunna vara diskreta med sina mellanhavanden utan att lyset i trapphuset ska hålla på att skvallra.
Fast haha, tur ändå att det här installerades först efter att ni vet vem flyttat. För oj vad mycket nojiga tankar det hade kunnat sätta igång.

I övrigt har dagen varit lugn och utan större överraskningar. Kostade på mig en rätt lat dag i dag. Gick ner till Willys och köpte en flaska handtvål. Utöver det har jag typ tittat ikapp en del tv jag missat på sistone. Åkte med morsan till Maxi en sväng på seneftermiddagen. Det är typ allt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home