Friday, January 11, 2019

Dålig överenskommelse

Att det verkar ha löst sig i regeringsfrågan är väl på sätt och vis bra, och att SD inte får något som helst inflytande är såklart utmärkt. Dock är det en riktigt dålig överenskommelse. Det här blir inte en socialdemokratisk regering, utan en borgerlig regering med ytterst tunn socialdemokratisk fernissa.
Visst får S statsministerposten och möjligheten att bilda en regering, men sett till det sakpolitiska innehållet är det ju i stort sett bara C och L som är vinnare här. I mångt och mycket ligger den politik de kommit överens om ju klart till höger om Reinfeldt. Rent ut sagt innehåller den överenskommelse som träffats till största delen ren skitpolitik. Vissa av de grejerna hade man kunnat köpa, om S fått något rejält progressivt tillbaka. Men ingenting. Bara nyliberal, markandskapitalistisk skitpolitik rakt igenom. Det är ingen politik som kommer göra Sverige till ett bättre land, tvärtom. Skamligt att S vikt ner sig så totalt.

Det som förundrar mig mest är dock att Socialdemokraterna överhuvudtaget inte verkar har funderat över de långsiktiga konsekvenserna av dagens överenskommelse. Hade jag varit sosse hade jag varit livrädd inför framtiden och de val som kommer. Skulle inte alls förvåna mig om S mer eller mindre kollapsar och gör ett episkt fiaskoval 2022. Är det här den politik som kommer drivas/genomföras vore ner emot 10% ingen överraskning. Sådana siffror vore så klart ett worst case scenario, men se på PASOK i Grekland som tappade från 43% till 12-13% på bara tre år (sedan till knappt 5% ytterligare 2,5 år senare) eller PvdA i Nederländerna som på en mandatperiod gick från 24,84% (2012) till 5,7% (2017). Visst, inte helt jämförbara situationer, men jag nämner som exempel på att dramatiska väljartapp kan ske på kort tid. Att S kommer göra sitt sämsta val någonsin känns hur som helst rätt givet.
Det som verkligen skrämmer är dock vad konsekvenserna av en S-kollaps skulle kunna bli. I ett sådant scenario ser jag det inte som otänkbart att SD blir största parti, och i så fall väntar åtminstone ett decennium av totalt mörker. Då kommer M och KD gå full Orban-höger och allt kommer bara bli hemskt. Jag undrar om S verkligen inser vilka risker de tar med den här överenskommelsen.

Man borde fira att vi slipper den svårt olämplige Ulf Kristersson som statsminister, men den här överenskommelsen är alldeles för dålig för att man ska kunna känna glädje över det. Får väl hoppas på att Vänsterpartiet lyckas kräva bort åtminstone något av de allra sämsta förslagen. Hoppet är inte stort, men det är det enda vi har.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home