Sunday, February 03, 2019

Låtskrivare

Freakad grej.
När jag pratade med farsan häromdagen sa han att jag fått ett brev från Stim som kommit till dem. Jag sa att det kunde ligga där tills jag kom dit, det var säkert inget viktigt ändå. Och, tillade jag skämtsamt, det är ju i vilket fall ingen utbetalning.
Det hade jag visserligen rätt i att det var, för när jag öppnade kuvertet var det en kontrolluppgift. En kontrolluppgift för 2018 att spara till deklarationen för, stod det, under året hade jag fått 180 kronor utbetalt i royalty. Skumt. Jag har visserligen några låtar registrerade hos Stim. 3-4 stycken, ganska dåliga låtar som jag skrev i typ högstadiet och gymnasiet. Så ja, det hela verkade väldigt konstigt.
När jag kom hem loggade jag in på banken och jodå, sista november hade jag mycket riktigt fått en utbetalning på 180 kronor och några ören från Stim. Fortfarande väldigt konstigt. Så jag loggade in på Stims hemsida för att se om jag kunde utröna vad det var för pengar. Nu har jag inte riktigt fått någon fullkomlig klarhet exakt varifrån pengarna härrör, men som det verkar är det pengar som ackumulerats under flera års tid innan det kommit upp i en summa tillräckligt stor för utbetalning (och tydligen har jag sedan dess redan tjänat in modiga 11 öre). Eller fem år åtminstone, för enligt vad som stod där har jag även fått en utbetalning på omkring 240 kronor redan 2013. Det minns jag inte alls, men det är ju å andra sidan tillräckligt små belopp för att man inte riktigt ska märka att man fått in dem om man bara tittar på saldot.

Hur som helst. Exakt varifrån pegarna härrör är för tillfället en smula oklart. Avräkningshandlingen för den utbetalning jag fick i fjol är bara på den på 80 sidor och jag behöver lite tid för att sätta mig in i hur den ska tolkas. Det verkar dock som att det snudd på uteslutande kommer från streamingtjänster och dylikt. Om det sedan betyder att låten (det är en av låtarna som av vad jag förstår genererat hela inkomsten) verkligen spelats eller om det är någon typ av schablonersättning ska jag låta vara osagt i det här läget. Det behöver jag undersöka vidare.
Det hela är som sagt en smula oklart, och jag kommer nog få anledning att återkomma i ämnet när det klarnat lite. Men tills dess så vafan, Stim-ersättning, vilken grej! Visst är det väldigt små summor det handlar om men ändå, tänk att det där man satt och mer eller mindre taffligt pillade ihop i tonåren ligger och genererar pengar såhär åtminstone 15 år senare. Det kunde man inte tro.

Min första (okej andra då, men var inte så petig) STIM-utbetalning. Det känns ändå som en milstolpe i livet. Är det okej om jag börjar kalla mig låtskrivare på visitkortet nu?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home