Monday, September 12, 2022

Vidrig rysare

Fy fan vilken vidrig rysare det här är. Såg ju rätt bra ut där ett tag men nu verkar det ju snarare bli rätt katastrof. Alla som röstat blått i dag är den nya fascismens villiga medlöpare. Att de bruna går framåt är illa nog, att den breda borgerligheten krokar arm med dem är inget annat än förkastligt. Låt oss hoppas att historiens dom, oavsett hur kvällens rysare går i slutändan, blir hård.

För övrigt skrämmande att oavsett slutresultat är uppenbarligen omkring hälften av väljarna helt okej med, i många fall rentav entusiastiska över, att ge fascisterna makt och inflytande. Horribelt. Fascismens vidriga ansikte bör bekämpas varhelst det dyker upp, inte av makthunger bjudas in som regeringsunderlag. Att väljarna inte straffar det hårt är inget annat än skamligt. Att var femte väljare rentav röstat på fascismen, det finns inga ord. Känner bara förtvivlan inför det.

Vi får se hur det slutar, men risken är uppenbar att vi får en regering som kommer leda oss mot fördärvet. Präglad av inhuman migrationspolitik, som ökar klyftorna i samhället, som brutalt krossar livet för de som redan har det svårast, som får vården och skolan att ytterligare förfalla i privatiseringsinfernot, som pissar bort helt nödvändiga klimatåtgärder. Det kommer, om det slutar så, bli fyra förlorade år till nästa val och det kommer ta lång, lång tid att på nytt bygga upp allt som kommer raseras. Vi lever fortfarande med konsekvenserna av Reinfeldts systemskifte, nedmontering av välfärden och utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar. Mycket talar för att inte så tuffe Uffe kommer ställa till ännu mer elände. För att inte tala om det elände som kommer ställas till i form av klyftor och ett än mer sönderslitet, segregerat samhälle. Ett brutalare, kallare samhälle som säkert komma vara toppen om du är rik, frisk och vit men fruktansvärt för alla oss andra.

Låt oss hoppas att det vänder igen innan allt är färdigräknat.


I övrigt: känns som bisarrt lågt stöd för V. I skrivande stund 6,6, borde finnas potential för att gå uppåt tio åtminstone. Sinnessjukt att de verkar backa jämfört med förra valet. Glädjande dock att MP verkar klara sig kvar. Tro de behövs i riksdagen, om inte annat så för att ihop med V elda på framförallt S men även andra partier i klimatfrågan. Ska nog dock inte dras några jätteväxlar på att de ökar jämfört med 2018. Mycket av den ökningen är sannolikt stödröster från V och S.

Ska bli spännande att se hur det går i kommunvalet. Där var det bara ett eller två distrikt räknade när jag kollade, men just då såg vänstersidan ut att vara större än alliansen (jepp, den är fortfarande en grej här). Är precis som i riksdagen SD som är osäkerhetsfaktorn där då varken rödgröna eller alliansen har majoritet om de första siffrorna håller i sig. Men det lär visa sig.

Som journalist som då och då skriver om kommunala angelägenheter ska jag väl kanske inte berätta vad jag röstat på i kommunvalet, men kan säga så mycket som att det inte blev samma som i riksdag och region. Samma sida, men ett annat parti. Är en av de lokala partiföreträdarna som gjort ett väldigt gott intryck under mandatperioden, och som jag kände borde premieras. Låt oss hoppas att hen förvaltar förtroendet väl.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home