Wednesday, April 10, 2024

Blicka bakåt, blicka framåt

En hockeysäsong är över och med det har det lag vi haft i år gjort sin sista match ihop. Innan pucken släpps för nästa säsong ska en ny trupp byggas. Här går jag igenom min syn på den trupp vi haft i år, och hur jag med en blandning av rimlighet, förhoppningar och önsketänkande tänker kring kommande säsongs trupp. Tar det position för position och i spelarnas nummerordning. Håll till godo.


Målvakter

#1 Erik Hanses

Togs in som backup när Samuel Jonsson behövde opereras och hade spelat färdigt för säsongen. Har inte varit dålig men heller inte övertygat. Petats ner som trea sedan Brattström kom in. Lär inte erbjudas nytt kontrakt.


#30 Samuel Jonsson

Inte spelat särskilt mycket. Utlånad till ettan före jul, därefter borta med skada. Har kontrakt för nästa år och har absolut potential, men är i en ålder där han behöver stå mycket matcher för att utvecklas. Skulle nog sikta på ett säsongslån i ettan för honom nästa säsong. Inte främmande för att förlänga kontraktet med ytterligare ett år där han blir utlånad år ett för att sedan säsongen därpå ges chansen att konkurrera om speltiden på allvar.


#30 Victor Brattström

Lånades in när Hanses blev skadad och har varit bra. Trygg och stabil. Tillhör Färjestad men har utgående kontrakt. Ser honom gärna i BIK nästa säsong, särskilt som det i skrivande stund verkar som att Hellas försvinner till Finland. Dock inte omöjligt att han skulle bli för dyr eller att han själv vill någon annanstans.


#31 Markus Hellgren-Smed

Nådde kanske inte sina högsta höjder under grundserien men spelade då också klart många fler matcher än han gjort under sina tidigare säsonger här. Grym i slutspelet. Har kontrakt ett år till men ska enligt vanligtvis välinformerade källor vara klar för spel i Finland till nästa säsong. Tråkigt om än inte helt överraskande, hade gärna sett att han blev kvar.


Backar

#3 Stefan Milosevic

Har blandat och gett en del. Fina aktioner har blandats med en del rejäla, kostsamma tabbar. Har kontrakt för nästa säsong och det tror jag är bra, för många av misstagen tror jag varit ett resultat av orutin och anpassning till seniorhockeyn. Lyckas han tvätta bort misstagen och kanske lägger på sig lite mer muskler kan han verkligen blomma ut. Tycker att man redan nu i slutet av säsongen sett att han tagit kliv i takt med ökat förtroende.


#4 Alexander Leandersson

Har gjort bättre säsonger tidigare, men likväl en stabil hockeyallsvensk back med framförallt defensiva egenskaper. Karlskogapôjk. Tyckte i en intervju tidigare i vintras att han mellan raderna verkade lite sugen på att prova utlandet, men vill han vara kvar känns det givet att han får nytt kontrakt.


#22 Viktor Lang

Stabil defensiv kugge. Sällan den som syns mest, och för en back med i huvudsak defensiva uppgifter är det en komplimang. Bör erbjudas nytt kontrakt, och ser det som troligt att han blir kvar.


#27 Wilhelm Westlund

Har varit här i rätt många säsonger vid det här laget. Har utgående kontrakt och har kanske gjort bättre säsonger tidigare, men jag gillar honom som spelare och förutsatt att han själv vill och får en passande roll ser jag gärna att han blir kvar. Finns dock en risk att endera parten (eller rentav båda) känner att det är dags att prova något nytt.


#56 Albert Lyckåsen

Var lätt skeptisk till den här värvningen redan i somras och har inte fått anledning att ändra uppfattning. Kan göra en och annan fin prestation men tappar för mycket puckar i farliga lägen och sätter inte sällan både sig själv och sina medspelare i konstiga situationer. Tycker dessutom att laget överlag presterat bättre när han inte varit med. Har förmodligen en i sammanhanget förhållandevis hög lön, de pengarna borde gå att spendera bättre på annat håll. Bör inte få nytt kontrakt. Ryktas till Västerås.


#57 Måns Krämer

Tycker att han har varit bra sedan han kom tillbaka från utlåningen i början av säsongen och, delvis på grund av skador, fick – och i min mening tog – chansen att spela på sex backar. Fortfarande ung med möjlighet att ta ytterligare kliv. Förutsatt att han själv vill bör han absolut få förlängt.


#90 Rikard Olsén

Vår genomgående bäste back den här säsongen? Mycket möjligt. Bra över hela banan, användbar i alla spelformer (även om han inte spelat särskilt mycket PP den här säsongen). Har kontrakt för nästa säsong. Visst skulle det kunna finnas en liten risk att det dyker upp något från en större liga men tror han blir kvar.


#94 Henrik Larsson

Utgående kontrakt. Lär knappast gå till någon seriekonkurrent och det känns inte troligt att han får något SHL-anbud, men visst skulle ett nytt utlandsäventyr kunna locka. Fortsätter bidra i det offensiva spelet med fina passningar och uppspel, men har framförallt växt fram som en av ledarna i laget. Kommer givetvis erbjudas nytt kontrakt, och jag hoppas han skriver på. Gärna för ett par, tre år.


Kommentar: Hoppas och tror på hyfsad kontinuitet i defensiven. Lyckåsen bör såklart ersättas men om vi förutsätter att vi får behålla resten ser jag inget behov av en rak ersättare för honom utan hellre då att man plockar in en ung back (Klavhed?) som verkligen får chansen att tampas om en plats. Skulle däremot fler backar försvinna – ser framförallt en risk att Krämer och Westlund kan välja att gå vidare, kanske också Leandersson – bör man givetvis se sig om efter etablerade förvärv på backsidan.


Forwards

#12 Gustaf Thorell

Har kanske inte producerat så mycket poäng som man hade hoppats på, jämfört med senaste säsongen han var här har poängsnittet ungefär halverats, men likväl en nyttig spelare som kan spela i alla situationer. Bidrar med rutin och ledarskap. Har kontrakt för nästa säsong samt ett optionsår säsongen därpå.


#13 Hampus Plato

Ett utropstecken. Har kanske svalnat lite under sista delen av säsongen sett till såväl poängproduktion som i brist på andra ord hetta, men sett över hela säsongen kanske det mesta lyckade av forwardsförvärven som gjordes inför säsongen. Har förlängt kontraktet och verkar bli kvar.


#15 Gustaf Franzén

Stabil och bra. Lagkapten. Har kontrakt två säsonger till.


#19 Simen Andre Edvardsen

Även här en nyttig och allround spelare. Kanske hade önskat några fler poäng från hans klubba, men gör stor nytta i andra delar av spelet. Skulle gärna se att han blir kvar.


#21 Filip Sveningsson

En spelare som känns svårt att säga varken bu eller bä om. Har varit borta en del med skador och sjukdomar, men tycker han visat hyfsat goda takter när han kunnat spela även om han inte riktigt fått utdelning i poängprotokollet. Skulle inte ha något emot om han blir kvar då jag tror han kan bli jäkligt giftig om han bara får produktionen att lossna, men det beror också på vilka pengar det handlar om och vilken roll han själv är villig att ta. Säger att det är 50/50 om han blir kvar eller inte. Har varit bra i slutspelet, och har trots en relativt ung ålder gott om rutin från kval- och slutspel.


#28 Otto Stenberg

Inlånad från Frölunda. Har varit riktigt bra och producerat rikligt med poäng sedan han kom in. Har kontrakt med Frölunda nästa säsong, men hade inte haft något emot att se honom på säsongslån här. Dock troligt att han kommer matchas hos dem – och för den delen själv vill försöka ta chansen att den plats där.


#29 Albin Eriksson

Ännu en spelare man är lite kluven till. I början av säsongen var han inte alls bra, men under senare halvan tycker jag ändå man sett en del goda tendenser i spelet även om det inte speglats i antalet poäng. Samtidigt vet man från förra säsongen att han har mycket poäng i sig när han får det att stämma, medan han å andra sidan från andra halvan av förra säsongen och framåt inte riktigt fått det att stämma. Har ett optionsår över nästa säsong och personligen lutar jag ändå åt att det, beroende på vilka pengar det handlar, kan vara vettigt att aktivera optionen just med tanke på att man vet vad han kan göra när han är i form. För skulle han hitta tillbaka dit vore det guld värt.


#34 Theodor Pistek

Här hade jag högre förväntningar. Började bra med en stark försäsong, men därefter har det inte hänt mycket alls utvecklingsmässigt. Har producerat ungefär i linje med vad han gjorde i Kristianstad i fjol så fullt godkänd, men jag hade trott att han skulle ta ytterligare kliv. Har gjort en del mål och är grym på straffar, men tenderar också att bli lite osynlig emellanåt. Skulle kunna bli kvar, men i och med att Norbäck – där situationen är lite liknande men jag personligen tycker har växt mer under säsongen – har kontrakt för nästa säsong tror jag Pistek får flytta på sig, av det enkla skälet att det här är en plats där man kan göra en förändring.


#40 Kalle Jellvert

Var bättre i fjol. Likväl en pålitlig spelare som gör sitt jobb varje kväll. Har egentligen inte så mycket mer att säga. Känner Torsten att han vill förnya centersidan kan han få flytta på sig, men personligen ser jag gärna en förlängning.


#58 Carl Bruhn

Har varit borta mycket med skador. Ung spelare, förstaårssenior, som absolut inte gör bort sig utan att för den skull glänsa. Åtminstone inte just nu en spelare för en toppkedja, men kan absolut ta en tröja längre ner i hierarkin. Tycker han visat fina takter när han spelat. Sannolikt förhållandevis billig. Kan dock kanske känna att han vill röra på sig för att komma någonstans där han kan få en större roll med mer istid.


#67 Jesper Norbäck

Inledde säsongen ganska bedrövligt, med dålig utdelning och mängder av tappade puckar som ledde till kontringar. Tycker dock han växt in i det på ett bra sätt och blivit bättre under säsongens gång. Har börjat få lite mer utdelning och jag upplever att han krigar på ett bra sätt. Mycket bättre nu än i höstas och har funkat bra ihop med Bakke Olsen och Stenberg. Har kontrakt för nästa säsong, och fortsätter han som han gjort på slutet finns absolut potential för ytterligare något tiotal poäng.


#71 Eskild Bakke Olsen

Har bara blivit bättre under säsongen. Kan inlednignsvis slå någon passning för mycket och det har hänt att han slagit en passning som är lite för smart för att medspelarna riktigt ska vara med på dem, men under andra halvan av säsongen har han gått från klarhet till klarhet. Avslutningen och slutspelet har han varit grym och öst in poäng. Sägs ha skrivit på för Linköping men att han ska lånas ut hit nästa säsong. Vore guld värt om han blir kvar.


#72 Viktor Lennartsson

En no-brainer att erbjuda nytt kontrakt. Har vuxit ut till något av en publikfavorit med sitt fysiska, energifyllda spel samtidigt som han särskilt på slutet också börjat göra fler och fler poäng. Närmast tjänstefel av klubben om han inte blir kvar.


#88 Jesper Kokkonen

Startade säsongen svagt. Tycker han kommit igång mer på slutet. Även om han inte riktigt fått utdelning i poängprotokollet har han stått för starka insatser på slutet. Att han ska producera i samma takt som när han kom tillbaka från Västerås mitt under förra säsongen (då gjorde han 20 poäng på lika många matcher) ska man nog inte förvänta sig, men när han är bra är han väldigt bra. Har kontrakt över nästa säsong, förhoppningsvis kan han hitta formen redan från start då.



Så hur kan då laget tänkas se ut när kalendern visar september och den första pucken släpps? Jag tänker mig personligen något i den här stilen (även här har jag spelarna i nummerordning utifrån årets tröjnummer):


Målvakter

Victor Brattström

Samuel Jonsson

Kommentar: I den bästa av världar hade jag önskat mig att både Brattström och Hellgren-Smed blir kvar och bildar vad som antagligen skulle vara seriens vassaste målvaktspar till nästa säsong. Tveksamt att det skulle hända även om ryktet om Hellas till Finland skulle visa sig vara felaktigt då det hade varit en ganska dyr lösning och båda två håller förstamålvaktsklass i allsvenskan, men drömma går ju. Men när han av allt att döma försvinner hoppas jag man lyckas lösa Brattström även om det finns en stor risk att han blir för dyr. Skulle, som jag var inne på ovan, gärna se att man tar in en någorlunda etablerad back up – tycker vi under sluttampen av säsongen och även tidigare år har sett värdet av ett vasst par – och matchat Jonsson i ettan där han kan få gott om speltid. Men förlänger man med Brattström blir det här antagligen den mest sannolika duon att gå in i säsongen med. Så får vi hålla tummarna att Jonsson utvecklas och kan utmana om förstaspaden, vill inte hamna i situationen att vi har en målvakt som står uppemot 50 matcher i serien och sedan är sliten när det drar ihop sig till slutspel.


Backar

Stefan Milosevic

Alexander Leandersson

Viktor Lang

Wilhelm Westlund

Måns Krämer

Rikard Olsén

Henrik Larsson

Ny/ung spelare (Klavhed?)

Kommentar: Kommer nog mest sannolikt bli någon eller ett par fler förändringar än såhär (skulle inte bli alldeles förvånad om exempelvis Westlund lämnar), men får jag önsketänka lite är det ungefär såhär jag skulle vilja se backsidan nästa säsong. Kontinuitet ska inte underskattas. Kingen, Leo, Lang, Olsén och Westlund är pålitliga, Milsoevic och Krämer har växt under säsongens gång och kommer antagligen bli ännu bättre. Lyckåsen har inte saknats när han varit borta och då ser jag gärna att man tar in någon förhållandevis billig och utvecklingsbar spelare som åttondeback för att frigöra pengar att lägga på andra håll i truppen. Gillar Klavhed och skulle gärna se honom på den platsen, men vill man ha in en ung utvecklingsbar spelare som kan tänka sig att kriga om en plats och kanske bli utlånad några matcher finns nog ganska gott om alternativ.


Forwards

Gustaf Thorell

Hampus Plato

Gustaf Franzén

Simen André Edvardsen

Filip Sveningsson

Kalle Jellvert

Carl Bruhn

Jesper Norbäck

Eskild Bakke Olsen

Viktor Lennartsson

Jesper Kokkonen

Ny

Ny

Ny

Kommentar: Även här kommer det antagligen bli någon eller ett par förändringar mer än ovan (misstänker att kvartetten Sveningsson, Edvardsen, Bruhn och Jellvert ligger i farozonen för att lämna, av olika skäl) men tillåter mig önsketänkandet att vi får behålla det mesta vi vill och sedan kan krydda det med några riktigt vassa nyförvärv. För några veckor sedan hade det känts osannolikt att både Bakke Olsen och Plato blir kvar, men den förra ryktas bli utlånad hit nästa säsong och den senare har förlängt kontraktet så det känns väldigt positivt. Stenberg hade jag hemskt gärna sett fortsätta i BIK-tröjan, men han lär nog få chansen att spela sig in i Frölunda. Men blir det aktuellt med en utlåning på honom hoppas jag att BIK står först i kön. Pistek tror jag som nämnt ovan inte blir kvar av skälet att han har utgående kontrakt och man känner att det är en möjlighet att göra en förändring. Albin Eriksson tycker jag har tagit sin minskade speltid på rätt sätt och han har spelat bra under sluttampen av säsongen även om målen inte riktigt kommit. Med tanke på att han skrev på sitt kontrakt under den period då han öste in poäng misstänker jag dock att man från klubbens sida tycker att det är för hög kostnad per poäng för att aktivera optionen. Inte heller omöjligt att han själv vill söka sig vidare för att få en nystart och hitta tillbaka till målskyttet någon annanstans.

Skulle något åt det här hållet bli verklighet behöver det alltså värvas in en eller två spetsspelare som kan spela högt upp i laget och bidra med poäng samt en spelare som kan spela längre ner i hierarkin men ändå förhoppningsvis peta in en och annan puck. I övrigt hoppas jag som synes även här på i huvudsak kontinuitet.


Tränare

Huvudtränare: Dennis Hall

Assisterande: Martin Sandgren

Assisterande: Markus Kull

Kommentar: Inga konstigheter egentligen. Hade gärna sett Thelander kvar, men där är det ju sagt sedan han kom in att det var tillfälligt för den här säsongen. Hoppas dock att man har förutsättningar för att kunna fortsätta ha en trio i båset. Det finns trots allt en anledning till att de klubbar som har råd har tre tränare istället för två. Martin Sandgren sägs vara klar som assisterande, och fortsätter man med tre coacher utgår jag från att Kull får fortsatt förtroende som den tredje pusselbiten.



Ska man kanske också våga sig på att redan nu leverera ett litet tips? Den spontana känslan är att det kan bli ett jäkla getingbo på övre halvan nästa säsong. Med ett från SHL nedflyttat lag med på pappret sämre förutsättningar än de senaste årens HV71, Djurgården och Brynäs är det nog många som tycker sig känna doften av större chanser än på flera år och kommer satsa därefter. Med tanke på vilka summor det ryktas om att Björklöven betalar Lilliz lär de inte vara blyga för att spendera. AIK:s och Södertäljes satsningar lär fortsätta. Västerås kommer med all säkerhet vara betydligt bättre än den senaste säsongen. Om något (eller båda) av lagen Brynäs och Djurgården inte går upp kommer de spendera för att göra det. Oskarshamn ska med sin fallskärm och pengarna de bör ha samlat på sig under SHL-åren inte räknas bort. Mora vet man aldrig riktigt vad de kan hitta på, även om de nog kommer drabbas av en rad tunga spelartapp efter den här säsongen. Så kommer vi kunna blanda oss i det här trots att vi antagligen kommer spendera mindre pengar än de nyss nämnda? Jag tror ändå det. Vi har visat under slutdelen av den nyss avslutade säsongen att vi är bra och att vi har något väldigt bra att bygga vidare på. Ett par spetsiga nyförvärv, ett år till med Hall i båset och en förhoppningsvis betydligt bättre start på serien så ska vi definitivt kunna vara med och fightas om topplaceringarna. Möjligt att jag sticker ut hakan lite här, men jag tippar att vi när grundserien om knappt ett år ska summeras har landat på en fjärdeplats.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home