Monday, May 26, 2014

Några tankar om valet

Ja vad ska man säga om EU-valet nu när vi vet hur det gick?

Att det gick bra för vänstersidan är så klart roligt. Personligen hade jag gärna sett att Vänsterpartiet hade gjort ett ännu lite bättre resultat. Hoppades på uppemot 10% för dem, och att det hade fått det där andra mandatet som låg inom räckhåll, tror att en till ledamot därifrån hade kunnat göra nytta. Men kul att de gick framåt. Kul också med MP:s supersuccé, även om jag inte röstade på dem just i år. Miljöfrågorna är ju superviktiga (särskilt i EU-valen i och med att EU kan påverka så mycket där), och ju fler som arbetar för en ambitiös politik där desto bättre.
Fi? Alltså, jag är kluven där. De har en del bra idéer, och jag ser mig själv som feminist och tycker att de frågorna är viktiga. Men jag tycker samtidigt att Fi har en del att bevisa innan jag är beredd att överväga att rösta på dem. Till viss del upplever jag att de har vissa drag av enfrågeparti, och att vissa av deras idéer är en aning, tja naiva. Visserligen är jag helt för visioner, drömmar och utopier, men jag upplever det inte riktigt som att Fi än så länge har någon sammanhållen, komplett och genomarbetad politik. Jag tror det var Nina Åkestam (kan inte kontrollgoogla pga datorproblemen som ännu inte är lösta) som skrev att hon tyckte att Fi var toppen på många sätt, men att det fanns andra partier som var lika bra (eller i alla fall tillräckligt bra) på jämställdhetsfrågorna men hade en bättre/mer genomarbetad politik på det stora hela. Lite så känner jag också. Och ja, Fi har helt enkelt en del att bevisa innan jag riktigt kan ha förtroende för dem. Nåväl, framtiden får väl utvisa vad de kan bevisa.

På högersidan är det naturligtvis glädjande att Moderaterna gjorde ett så uselt val. Tänkte när jag såg slutdebatten häromdagen, och med tanke på hur deras partigrupper röstat i parlamentet, att hoppas att de borgerliga väljarna lämnar M och KD till förmån för C och FP. Inte för att jag har så mycket till över för C och FP, men i EU-parlamentet är de klart mer anständiga än M och KD (exempelvis driver de inte en moralkonservativ politik, och röstar inte reflexmässigt emot miljön). Så gick det väl inte riktigt, men glädjande som sagt ändå att M minskade så kraftigt. Och som jag sa innan är det ju desto bättre ju fler som arbetar för miljöfrågor, och där för faktiskt C en helt ok politik i EU-parlamentet så bra att de fick behålla sitt mandat istället för att något annat borgerligt parti skulle få den platsen.
Mindre glädjande är att KD fick behålla sin plats. Fanns ju förhoppningar om att de skulle åka ur, men så blev det tyvärr alltså inte.

Att Piratpartiet däremot åkte ur är jag inte särskilt förvånad över. Man ska komma ihåg att de i mångt och mycket bars fram av fildelningsfrågan, och den rörelse som ville ha rätten att fildela fritt. Det är en fråga som för de allra flesta är tämligen död i och med att diverse streamingtjänster till stor del konkurrerat ut fildelningen och nedladdningen.

Och SD? Alltså, så jävla fruktansvärt. Det är bara hemskt. Fy fan.


PS. Dagen i övrigt har varit fin. Var på mors dag-middag med föräldrarna och farmor på Degernäs under eftermiddagen (supergott, himla trevligt). Fett gött också att Sverige vann bronsmatchen i hockey-vm.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home