Tuesday, June 21, 2016

Skeva regler

Angående rubrikerna om att BIK har för litet eget kapital och riskerar nedflyttning tror jag inte man ska dra för stora växlar av det. Visst, reglerna säger att det egna kapitalet ska vara en miljon och det har BIK bevisligen inte. Men jag skulle bli väldigt förvånad om de inte beviljas dispens och får ett kontrollår. Ska jag vara helt ärlig tror jag att det kommer visa sig att det är fler klubbar än BIK som kommer ha ett kontrollår under den kommande säsongen. Finns ett antal allsvenska klubbar som jag mycket väl kan tänka mig inte når upp till den där miljonen i eget kapital. Att det nu blivit rubriker om BIK är nog mest för att de råkat vara först med att redovisa sina siffror.

Skulle det sedan visa sig om ett år att BIK mot förmodan inte lyckats skaffa sig ett tillräckligt stort eget kapital hamnar saken i ett annat läge, men för tillfället kan vi som följer klubben nog sitta still i båten. Dock måste man ju säga att det är lite lustigt att ett plusresultat på 200000 och ett eget kapital på en halvmiljon i en av kvällstidningarna beskrevs som "BIK Karlskoga blöder ekonomiskt". Tror att det skulle behövas lite mer ekonomisk kompetens på sportredaktionerna. Kunde ju i alla fall vara önskvärt att de lär sig skillnaden på resultat och tillgångar.

Sedan kan man ha lite synpunkter på reglerna för elitlicensen. Att klubbarna ska ha ett visst eget kapital är i grunden sunt naturligtvis (även om det går att diskutera var gränsen ska gå). Då vet man att det finns en buffert i klubbarna och förhoppningsvis ska man slippa att klubbar riskerar att gå i konkurs under pågående säsong. Däremot kan jag tycka att det blir lite skevt om BIK, som hela tiden fixat ekonomin trots att de arbetar med små medel och aldrig gjort galna satsningar med pengar som inte finns, skulle flyttas ner, när det finns klubbar (ingen nämnde, ingen glömd) som varit en halv hårsmån från konkurs men räddats i sista stund med mer eller mindre suspekta metoder. Eller för den delen klubbar som gjort dåraktiga satsningar och bränt pengar de inte har, för att sedan göra en rekonstruktion och mer eller mindre fortsätta som om ingenting hänt. Någonstans kan jag tycka att det är hos de senare problemet ligger, inte hos klubbar som stretar på med små medel och faktiskt sköter sig. BIK är väl snart det enda i laget i serien där det inte varit rubriker om nära förestående konkurser eller som har behövt göra mystiska affärer där de köpt och sålt tillgångar till kommunen eller gått igenom någon form av reningsbad för att sanera sin ekonomi. Västerås var svindlande nära konkurs så sent som i våras, Mora har varit det ett par gånger, Oskarshamn sålde mediakuben till kommunen för att klara sig, Timrå var timmar från konkurs i vintras, Almtuna satt riktigt i skiten för bara ett par år sedan, Tingsryd är en historia för sig, AIK har haft ekonomisk kris så många gånger att det nästan känns som ett normaltillstånd, Björklöven blev de facto degraderade för inte särskilt många säsonger sedan, Leksand (som visserligen gick upp i våras) ska vi inte prata om, Asplöven (som ju åkte ur) fick tigga ihop pengar för att kunna spela kvalet. Listan kan göras lång, men kring BIK har det aldrig varit den sortens kris. De har jobbat på, de har skött sig. Det har inte varit några stora marginaler och de har alltid jobbat med små medel, men de har skött sig. Inga huvudlösa satsningar eller akuta konkurshot. De har skött sig och de har anpassat verksamheten efter den kostym de har. Det säger ändå något om skevheten i reglerna om det skulle bli så att BIK flyttas ner på grund av att inte ha uppfyllt de ekonomiska kraven för elitlicensen.

Hur som helst tittade jag på Maj på Malö (1947) i eftermiddags. Den var helt okej. Det var svårt att inte känna sympati för den blyge fiskaren som länge varit hemligt kär i Maj, men som inte förmådde sig agera och sedermera förlorade sin chans. På sätt och vis kan jag relatera till honom.
Något senare tittade solen helt oväntat fram. Så jag klev ut på balkongen i kanske en kvart eller nåt innan jag gjorde mat. Det var ganska trevligt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home