Wednesday, May 17, 2017

Orimligt dyr tandvård

Den här gången smögs det inte på någon extra kostnad för någon sneaky extratjänst, men det blev dyrt nog ändå. Över 1000 spänn. För en undersökning och rengöring. Orimligt dyrt, jag blev smått chockad när jag fick höra det. Det där frisörbesöket jag skulle behöva göra relativt snart är ju bara att glömma. Något måste göras åt priserna för tandvård. Skulle gärna se en skattehöjning med det uttalade syftet att sänka avgifterna inom tandvården. Kan rentav tycka att det vore helt nödvändigt. För det är inte hållbart som det är i dag.

Visst, nu är jag privilegierad nog att fixa den här utgiften även om det innebär att jag får snåla in på en del annat. Men tänk på alla som inte har den förmånen, hur sjutton ska de kunna gå till tandläkaren med de här priserna? Alla ensamstående som knappt får vardagen att gå ihop, alla sjukskrivna och långtidsarbetslösa som lever på den absoluta marginalen, alla de där som av en eller annan anledning inte får ekonomin att gå ihop och ständigt balanserar vid fattigdomens stup, alla de för vilka en tusenlapp eller kanske bara ett par hundralappar kan innebära skillnaden mellan att kunna äta sig mätt också efter den tjugonde, ska inte de också få ha hela och friska tänder?
Om vi kan ha rimliga patientavgifter i vården (när jag gjorde ett läkarbesök i vintras betalade jag inte mer än en dryg hundring), varför skulle vi inte kunna ha det i tandvården också? Det blir för dyrt säger vissa. Ja men höj en skatt eller två då, eller avstå åtminstone från skattesänkningar. Det vore en smal sak att ta bort ett jobbskatteavdrag, skrota RUT och/eller ROT, återinföra förmögenhetsskatt eller höja skatter på koldioxidutsläpp. Det handlar bara om vilja och mod att stå upp för det som är rätt. För ett rimligt, rättvist och solidariskt samhälle.
Fast med tanke på vilka hopplösa högertider vi lever i där Socialdemokraterna i allt väsentligt är folkpartister lär väl det knappast hända under min livstid. Tyvärr.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home