Friday, January 21, 2022

Mycket, mycket bra album

Fick nya Annika Norlin-skivan på posten idag. Efter några första genomlyssningar är det spontana intrycket att Mentor är det starkaste album hon släppt sedan Facit. Det ska inte ses som något underbetyg på de mellanliggande plattorna, utan som att den nya helt enkelt är väldigt bra.

Att skivan halvvägs byter språk från engelska till svenska hade kunnat blir splittrat men övergången känns förvånansvärt sömlös, kanske för att man är van att höra Annika på båda språken. Av de två halvorna tycker jag dock att den svenskspråkiga är snäppet vassare. Pengar vet vi ju sedan förut är fantastisk, Vita frun är det mest handklappskompatibla hon gjort sedan Rotary, Mitt gäng är en vacker hyllning till tryggheten i ett riktigt gott kompisgäng, Den sista är en sådan där låt som en svag kväll kommer få mig att bryta ihop över vetskapen att jag nog aldrig kommer träffa någon sista.

Vill minnas att en invändning jag hade mot Däggdjur var att den kändes lite jämntjock, att få låtar stack ut sett till tempo och ljudbild. Här är variationen större, utan att det för den skull blir spretigt. Även om låtarna skiljer sig åt hålls de ihop av att genomgående vara väldigt mycket Annika i såväl lyrik som melodier. Hon har på Mentor valt att samarbeta med Andreas Söderlund som också producerade första Hello Saferide-plattan, och det känns som ett lyckokast. Här och där kan man ana spår av 00-talets indiepop, och på något sätt är det som att skivan sluter en soundmässig cirkel. Tillbaka till rötterna, utan att för den skull på något sätt upprepa sig själv. Jag gillar det. Hela skivan känns som en present till och gottepåse för fansen. Att spår av det tidiga soundet kan anas förstärker också den tillbakablickande tematik som finns i åtminstone ett par av låtarna.

Den enda lilla anmärkning jag kan ha är att ett par av låtarna känns som att de slutar ganska fort. Inte plötsligt, inte tvärt, men fort. Som att de inte riktigt har ett slut utan bara slutar ändå. Fast det är som sagt en väldigt liten anmärkning. Jag tycker om albumet väldigt mycket.

Det var några spontana tankar. Får se om jag orkar få ihop något mer stringent och genomtänkt längre fram.


PS. På spåret gick skitdåligt idag, så det behöver vi inte prata om.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home