Sunday, January 16, 2022

Skit!

Bofors - Södertälje 0-2 (0-0, 0-0, 0-2)

Tycker inte att resultatet speglar matchen. BIK var spelmässigt det bättre laget, skapade mest men var lite för uddlöst och fick inte inte pucken. De omvända siffrorna hade varit mer logiskt sett till matchbild. Det vi föll på idag var som sagt uddlöshet, för dåliga avslut och ineffektivitet. Förlorade väl även några tekningar för mycket och vann lite för få kamper vid sargerna. Det senare straffade sig inte minst när vi hade plockat målvakten på slutet och en förlorad sargduell ledde till spelvändningen som satte spiken i kistan. Hade vi spelat som vi gjorde mot HV och åtminstone stundtals mot Mora hade vi kört över SSK idag. Samtidigt blev det en sådan där gnetig bök och stök-match BIK ofta har svårt för. De är som regel som bäst mot lag som också vill spela och inte bara köttmura i tre perioder.

Södertäljes målvakt kommer av många säkert hyllas för att ha gjort en stormatch och gett SSK segern, men jag tycker den bilder förtjänar att nyanseras en smula. Visst, han var inte dålig och en hållen nolla på 40 skott är givetvis starkt, men i mångt och mycket gjorde BIK honom bra. Mycket skott från öppna lägen, väldigt få skymningar, knappt en enda styrning. Nästan vartenda avslut kunde han se pucken hela vägen, och det var bara sällan någon var framme och högg på returer. Då blir det betydligt lättare att stoppa puckarna. Ännu mer såklart när många avslut går rakt i magen på målvakten eller utanför. Så som sagt, han var inte dålig men sattes inte heller på några svårare prov.

Att vi förlorade idag har verkligen ingenting med domarinsatsen att göra, vi fick våra chanser i PP och höll rent de gånger vi fick spela med en man mer. Men det var ett par situationer under matchen som hade varit intressant att höra hur resonemanget gick kring. Framförallt situationen som ledde till att BIK fick spela tre mot fem i två minuter. Som jag och vad det verkade på reaktionerna större delen av publiken upplevde det gled deras målvakt ut för att ställa sig i vägen för en BIK:are, blev pååkt och fick med sig en utvisning för målvaktsinterference (sedan fick BIK ytterligare en tvåa för att ha uttryckt missnöje med domslutet). Där hade man gärna fått veta hur bedömningen såg ut och vad regelboken säger. Någonstans känns det ändå som att målvakten får skylla sig själv i det läget, och att han om någon borde åka ut för interference för att ha hindrat BIK-spelaren. Var också en situation i första perioden där domaren som stod precis intill väldigt tydligt friade och med sitt kroppsspråk mer eller mindre signalerade att "det där var ingenting, res på dig", medan den andra domaren, som stod betydligt längre bort och med en till synes sämre vinkel, istället dömde utvisning. Där hade det också varit intressant att höra hur man resonerade och hur kommunikationen mellan domarna gick. Var även vid något tillfälle som SSK:s målbur flyttades ur sitt läge och det såg en smula suspekt ut på reprisbilderna, en offside när BIK jagade på slutet som från läktarhåll såg väldigt tveksamt ut om pucken verkligen var ute och där man fick känslan att den mest dömdes för att SSK:s bås ropade efter den, sådana där typiska småsituationer som inträffar då och då men som vore kul att få höra domarnas syn på. Synd att den typen av journalistik i princip aldrig görs. Tycker att KT kunde ta för vana att ta ett snack med domarna efter matcherna och ihop med sina matchreferat köra en kort "Domarna kommenterar några situationer i matchen"-artikel. Tror att sådant skulle kunna öka respekten för domarna från publik- och supporterhåll, och framförallt öka förståelse för varför domarna dömer som de gör.

Nåväl, tölig förlust där BIK tyvärr mest har sig själva att skylla. Sedan låg det väl lite i luften att det skulle kunna bli förlust idag då vi kom från en lång segersvit med SSK hade ett gäng förluster på raken men inte spelat sedan årsskiftet och sedan dess gjort förändringar både i laget och ledarstaben. Samtidigt har vi två tuffa matcher i benen och saknar ett par av våra bästa spelare. Då är blir det inte sällan förlust, även om man kan kräva mer än att bli nollade på hemmaplan av ett bottenlag som vid två tillfällen under säsongen förlorat tvåsiffrigt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home